Στο χείλος του λιμού η Γάζα: Ανοίγει ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος, δύσκολο το εγχείρημα

Σύνοψη
  • Η συμφωνία για κατάπαυση πυρός πριν από το Ραμαζάνι θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη
  • Νέες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από συγγενείς ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς

Με ολοένα και περισσότερους θανάτους παιδιών από ασιτία στη Λωρίδα της Γάζας κάθε μέρα, η Διεθνής κοινότητα απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να ανοίξει τις οδικές αρτηρίες και τα λιμάνια του για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο θαλάσσιος διάδρομος που θα εφαρμοστεί πιλοτικά έχει αφετηρία το λιμάνι της Λάρνακας, από όπου πλοίο το οποίο ανήκει στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «World Central Kitchen» θα μεταφέρει εφόδια, τρόφιμα και υλικά για την κατασκευή υποδομών.

Στο μεταξύ, έως και δύο μήνες θα πάρει η κατασκευή της αποβάθρας, που φτιάχνουν οι ΗΠΑ για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Με τη διαδικασία αυτή θα παρακαμφθεί και η αναγκαία διαδικασία εύρεσης προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Γάζας.

Όπως μάλιστα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, η κατασκευή της πλωτής προβλήτας και της γέφυρας που θα συνδέει την ξηρά με τα πλοία θα απαιτήσει περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες, προκειμένου να κατασκευαστεί.

Παράλληλα, έκκληση απευθύνεται στο Ισραήλ να ανοίξει τα λιμάνια του για να περάσει η βοήθεια. Η συμφωνία για κατάπαυση πυρός πριν από το Ραμαζάνι θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Την ίδια ώρα, νέες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από συγγενείς ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ως προς το πόσα μπορεί να προσφέρει και κατά πόσο θα είναι βιώσιμος ο ανθρωπιστικός διάδρομος που άνοιξε προς τη Λωρίδα της Γάζας, ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤNews Νίκος Μελέτης, επισήμανε:

«Έχουμε μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική καταστροφή και απαιτείται να εξασφαλιστεί ένας ασφαλής και ασφαλής και απρόσκοπτη και συνεχής μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει από την Αίγυπτο δεν φτάνει στο Βορρά, όπου είναι ακόμα εκεί δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι. Επίσης είδαμε τις προσπάθειες που γίνεται με ρίψη από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι μικρές ποσότητες, έχουν τεχνικά προβλήματα, Έπεσαν στη θάλασσα κάποια αλεξίπτωτα, κάποια δεν λειτούργησαν (…)

Ακόμη, δεν υπάρχει συντονισμός στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις δυνάμεις του Ισραήλ. Επομένως, ήρθε η ώρα του θαλάσσιου αυτού διαδρόμου για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας. Το προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Προχθές υπήρξε κοινή δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια γι’ αυτό το σχέδιο είναι η έλλειψη μεγάλου λιμανιού στη Γάζα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα με το λιμάνι, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δώσει εντολή στην ειδική μονάδα του αμερικανικού στρατού που εδρεύει στη Βιρτζίνια για την ανάπτυξη αυτού του πλωτής πλατφόρμας (…)

Οι περισσότεροι δρόμοι που υπάρχουν στη βόρεια Γάζα είναι κατεστραμμένοι και όσοι υπάρχουν και έχουν απομείνει δεν είναι καθόλου ασφαλείς για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια (…)

Όλο αυτό το διάστημα η κυπριακή διπλωματία και ο Κύπριος πρόεδρος εργάστηκαν συστηματικά και αθόρυβα, έχοντας επαφή με όλους τους παράγοντες της κρίσης, με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, τους Αμερικανούς και έτσι φθάσαμε τώρα στο να μπαίνουν τα πρώτα βήματα για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο του διαδρόμου Αμάλθεια. Πρόκειται για μια κυπριακή πρόταση, η οποία υποβλήθηκε από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, το φθινόπωρο, λίγο μετά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα».

Επιμέλεια βίντεο: Άγις Μενούτης | Σχόλιο: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος