Στο στόχαστρο κοινοβουλευτικής έρευνας τα οικονομικά ενδιαφέροντα του Ρίσι Σούνακ

Ο αρμόδιος επίτροπος για τα Κοινοβουλευτικά Πρότυπα ξεκίνησε έρευνα για το εάν ο Ρίσι Σούνακ παραβίασε τους κανόνες δήλωσης συμφερόντων αναφορικά με μετοχές που κατέχει η γυναίκα του σε εταιρεία φροντίδας παιδιών.

Η οικογενειακή περιουσία του Βρετανού πρωθυπουργού γίνεται αντικείμενο έρευνας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων καθώς δεν δήλωσε ως όφειλε την οικονομική σχέση της συζύγου του με εταιρία που συμμετέχει σε πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Η βαθύπλουτη συζυγος του Σούνακ, Ακσάτα Μούρτι, είναι βασική μέτοχος στην εταιρία Koru Kids, η οποία ήταν μεταξύ των έξι ιδιωτικών παρόχων παιδικής μέριμνας που θα επωφεληθούν από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που προτάθηκε στον προϋπολογισμό για να δώσει κίνητρα στους πολίτες να γίνουν φροντιστές παιδιών.

Ο Ρίσι Σούνακ είχε δεχτεί ερώτηση από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Διασύνδεσης (πρόεδροι όλων των κοινοβουλευτικών επιτροπών) στις 28 Μαρτίου, εάν είχε κάτι να δηλώσει αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στον προϋπολογισμό, για να απαντήσει αρνητικά λέγοντας ότι αυτά που έχει, «δηλώνονται με τον κανονικό τρόπο».

Το ίδιο επιχείρημα περιέχεται και σε μεταγενέστερη επιστολή του Σούνακ προς την επιτροπή – ότι του υποβάλλονταν ερωτήσεις υπό την ιδιότητα του ως πρωθυπουργού ενώ το σχετικό μητρώο συμφερόντων είναι για τους υπουργούς και ότι το ενδιαφέρον του για την Koru Kids είχε «δηλωθεί σωστά».

Η αντιπολίτευση πιέζει για διαφάνεια ενώ σε λίγες εβδομάδες η Αγγλία και η Βόρεια Ιρλανδία ανοίγουν τις κάλπες για τις τοπικές εκλογές.

Ο αρχηγός του Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να το ξεκαθαρίσει και να δηλώσει τα συμφέροντα του», καθώς «υποσχέθηκε ακεραιότητα και υπευθυνότητα όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του».

«Το μητρώο υπουργικών συμφερόντων δεν έχει δημοσιευτεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, γι’ αυτό καλώ τον πρωθυπουργό να δημοσιεύσει, τουλάχιστον, την καταχώρηση του για αυτό το θέμα σήμερα, να το ξεκαθαρίσει, γιατί υποσχέθηκε διαφάνεια», είπε ο Κιρ Στάρμερ στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διαμηνύει ότι θα «βοηθήοσυν τον επίτροπο» σε ό,τι χρειαστεί στην έρευνά του.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος