Τρεις ημέρες από τον υγειονομικό συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο που έθεσε σε ισχύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον ιό Ζίκα, Αμερικανός αξιωματούχος του Οργανισμού, δηλώνει ότι δεν θα δοθεί αποτελεσματική επιστημονική απάντηση για πρόληψη ή θεραπεία, εάν η Βραζιλία, η χώρα που θεωρείται εστία της μόλυνσης, δεν συνεργαστεί.
Από τον περασμένο Μάιο, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, που πλέον ξεπερνούν το 1, 5 εκατομμύριο στη Βραζιλία, δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή της χώρας το νομοσχέδιο που επιτρέπει την αποστολή δειγμάτων και υλικού (ιστών από νεογνά που πέθαναν και αίματος ασθενών) σε εργαστήρια του εξωτερικού.
Οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας επιβεβαίωσαν επίσης σήμερα ένα κρούσμα μετάδοσης του Ζίκα μέσω μετάγγισης αίματος από δωρητή ο οποίος ήταν μολυσμένος από τον ιό αυτό, που είναι γνωστό ότι μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού και ότι διαδίδεται με ταχύτητα στην αμερικανική ήπειρο.
Στις ΗΠΑ, οι έρευνες για τη νέα επιδημία του ιού Ζίκα, βασίζονται σε ανάλυση στελέχους του ιού που προέρχεται από παλαιότερη επιδημία, του 2013 στη Γαλλική Πολυνησία .
Οι Ευρωπαίοι ερευνητές που προσπαθούν να βρουν αλληλουχία του γενετικού κώδικα του ιού Ζίκα και να εξακριβώσουν εάν το νέο στέλεχος συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων μικροκεφαλίας σε νεογνά στη Λατινική Αμερική, στηρίζονται επίσης σε δείγματα από παλαιότερα στελέχη του ιού.
Στη Βρετανία, ερευνώνται δείγματα από επιδημία του 2007 στην Μικρονησία, στη Γαλλία οι εργαστηριακές έρευνες βασίζονται επίσης σε δείγματα από την Πολυνησία και τη Μαρτινίκα. Στην Ισπανία, οι επιστήμονες έχουν πρόσβαση σε στέλεχος της Ουγκάντας, ενώ η Πορτογαλία, βασίζεται σε στέλεχος του Ζίκα που έλαβε από τις ΗΠΑ το 1980.
“Παρασκηνιακά ωστόσο, πλούσιοι Βραζιλιάνοι που επιθυμούν διάγνωση , θεραπεία ή πρόληψη, στέλνουν δείγματα σε ξένα ιδιωτικά εργαστήρια” , αποκαλύπτει στο περιοδικό Time, o Δρ Jonas Schmidt-Chanasit, επιδημιολόγος του Ινστιτούτου Bernhard Nocht στο Αμβούργο.
Πριν από μία δεκαετία, η Ινδονησία είχε κατηγορηθεί από τη διεθνή κοινότητα ότι αρνήθηκε να παραδώσει δείγματα της γρίπης των πτηνών, εκφράζοντας δυσπιστία για το εάν οι δυτικοί επιστήμονες θα βοηθούσαν τον τρίτο κόσμο. Τότε, η Βραζιλία είχε μεσολαβήσει για να αρθεί το αδιέξοδο, με συμφωνία που εξασφάλιζε ότι αναπτυσσόμενες χώρες θα είχαν πρόσβαση σε νέα φάρμακα.
Σύμφωνα με το περιοδικό Time, το ζήτημα της συνεργασίας της Βραζιλίας στην αποκρυπτογράφηση του ιού Ζίκα , έθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ.
ΠΗΓΗ:TIME
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος