Στο σκοτάδι βυθίζεται η Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα και θέρμανση από τις ρωσικές επιθέσεις

Array

Με κεριά φωτίζονται όλο και περισσότεροι Ουκρανοί που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση από τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο σκοτεινό πια Κίεβο, ενώ η Χερσώνα ηλεκτροδοτήθηκε ξανά. Στο μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις της Ουάσιγκτον να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και οι δυο πλευρές δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμες.

Την ώρα που το Κίεβο μένει ήδη χωρίς ρεύμα, το μεγαλύτερο μέρος του 24ωρου, ο πρόεδρος Ζελένσκι προετοιμάζει τους Ουκρανούς για νέες ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές.

«Καταλαβαίνουμε ότι το τρομοκρατικό κράτος συγκεντρώνει δυνάμεις και μέσα για επανάληψη των μαζικών επιθέσεων στις υποδομές μας. Και πρώτα στον ενεργειακό τομέα. Ειδικά γι’ αυτό η Ρωσία χρειάζεται ιρανικά ντρόουν. Είμαστε έτοιμοι ν’ απαντήσουμε», σημειώνει ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο εθνικός πάροχος προειδοποιεί για περισσότερα μπλάκουτ και οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας μαθαίνουν να ζουν στο σκοτάδι και ν’ αποδέχονται τη σκληρή πραγματικότητα.

Η Ουάσινγκτον πιέζει για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Ενώ Τζο Μπάιντεν και Όλαφ Σολτς αποτιμούν θετικά τη σαφή δήλωση του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, η εφημερίδα Wall Street Journal κάνει λόγο για μυστικές επαφές τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν και ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους, για ν’ αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης ή η χρήση πυρηνικών. Την ίδια στιγμή Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο αρνούνται να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν απαντά, ωστόσο, στις αιτιάσεις Ουάσινγκτον και Βερολίνου κατηγορώντας το Κίεβο για αδιαλλαξία, καθώς επιμένει να μη διαπραγματευτεί με τον Πούτιν.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι η ρωσική πλευρά παραμένει ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ντμιτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Είναι ο Πούτιν έτοιμος; Προφανώς όχι. Επομένως κάνουμε μια εποικοδομητική εκτίμηση: θα συνομιλήσουμε με τον επόμενο πρόεδρο της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Μιχάηλο Ποντολίακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου.

Σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Χερσώνα, οι Ουκρανοί στρατιώτες που ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη ανακατάληψης της πόλης αμφισβητούν τη ρωσική απόσυρση.

Στην πιο σαφή ένδειξη ότι το τέλος της σύγκρουσης είναι ακόμη μακριά, το Κίεβο παίρνει τον έλεγχο ενεργειακών και κατασκευαστικών ομίλων για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος