Στο Μπέλφαστ ο Σούνακ για τη νέα συμφωνία — Ελπίδες για επίλυση της «τοξικής διαμάχης»

Στο Μπέλφαστ θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός όπου θα συναντηθεί με επιχειρηματίες χαιρετίζοντας την συμφωνία ως «νέο κεφάλαιο» μετά από χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Στο Μπέλφαστ μεταβαίνει ο πρωθυπουργός όπου συναντάται με επιχειρηματίες, χαιρετίζοντας την συμφωνία ως «νέο κεφάλαιο» μετά από χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η νέα συμφωνία, γνωστή ως «Πλαίσιο του Ουίνδσορ» (Windsor Framework), καταργεί τους ελέγχους σε αγαθά που βρίσκονται στη Βόρεια Ιρλανδία στο πλαίσιο της πράσινης λωρίδας και προσφέρει στη Βουλή του Stormont ένα «φρένο» για να αντιταχθεί σε ορισμένους κανόνες της ΕΕ. 

Σημαντική εξέλιξη» για το Brexit, σχολιάζει η Times, ενώ oι Financial Times αναφέρουν ότι η συμφωνία  θα «επιλύσει την τοξική διαμάχη» των δυο πλευρών.

Το «Πλαίσιο του Ουίνδσορ», είναι η νέα συμφωνία που αποτελεί ομαλή εφαρμογή του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία και επικουρεί στην προστασία της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Μένει να φανεί αν η συμφωνία θα είναι αρκετή για να θέσει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στην Βόρεια Ιρλανδία και να ικανοποιήσει τους επικριτές του ειδικού καθεστώτος που διέπει την βρετανική επαρχία, στην ίδια την Βόρεια Ιρλανδία αλλά και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την συμφωνία αυτή διασφαλίζεται το ομαλό εμπόριο από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Β. Ιρλανδία. Οι έλεγχοι και η γραφειοκρατία για προϊόντα που διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας καταργούνται ή μειώνονται εφόσον τα προϊόντα αυτά θα προορίζονται για την αγορά της Β. Ιρλανδίας και όχι για εξαγωγή στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας που συνιστά μέλος της ΕΕ. Για την πρώτη περίπτωση δημιουργείται η λεγόμενη «πράσινη λωρίδα» για το εμπόριο και για τη δεύτερη η «κόκκινη λωρίδα», με διατήρηση αυξημένης τελωνειακής γραφειοκρατίας.

Δεύτερον, η συμφωνία περιλαμβάνει καθορισμό ΦΠΑ,  όπως σε οινοπνευματώδη η σε κανόνες κρατικής επιχορήγησης που θα ισχύουν στη Β. Ιρλανδία. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν  ο κ. Σούνακ και η κα Φον ντερ Λάιεν, πλέον τα φάρμακα που θα εγκρίνονται για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία αυτομάτως θα μπορούν να κυκλοφορούν σε φαρμακεία και νοσοκομεία της.

Η νέα συμφωνία δίνει στο Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, τη δυνατότητα να ασκήσει «φρένο έκτακτης ανάγκης», εάν διαφωνεί με έναν νόμο της Ε.Ε για τα αγαθά που «θα είχε σημαντικές και διαρκείς επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή».

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραμένει ο τελικός διαιτητής σε θέματα που σχετίζονται με το δίκαιο της ΕΕ, αλλά δεν αναμένεται να ζητείται εύκολα ή συχνά η γνώμη του.

Η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο εν ευθέτω χρόνο έχοντας ήδη εξασφαλίσει  την στήριξη της αντιπολίτευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος