Στο κονγκρέσο των ΗΠΑ μιλάει σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος (vid)

Ο πάπας Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος πάπας που θα μιλήσει στο αμερικανικό κονγκρέσο. Αύριο θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ την Κυριακή θα χοροστατήσει σε υπαίθρια λειτουργία στη Φιλαδέλφια, όπου 1,5 εκατ. άνθρωποι αναμένονται να τον ακούσουν. Η επίσκεψη του προκαθήμενου της καθολικής εκκλησίας  έχει πάρει, όπως είναι φυσικό, τεράστιες διαστάσεις  στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης . Χιλίαδες  κόσμου συρρέουν  σε κάθε εμφάνιση του. Στην Ουάσινγκτον, δρόμοι τέθηκαν εκτός λειτουργίας και οι εργαζόμενοι για το κράτος έλαβαν μονοήμερη άδεια, περίπου 15.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο νότιο κήπο του Λευκού Οίκου να ακούσουν τον πάπα να αλλάζει τη συνήθη πρακτική του και να μιλάει στα αγγλικά. Ο πάπας έφτασε στην εκδήλωση σε ένα μικρό μαύρο Φίατ.

Ο πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες χθες να βοηθήσουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, και αναφέρθηκε σε άλλα διχαστικά θέματα της αμερικανικής πολιτικής όπως η μετανάστευση και η οικονομική ανισότητα, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου.

Στην ομιλία του στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου, την πρώτη πλήρη ημέρα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Αργεντινός ποντίφηκας επαίνεσε τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, καλώντας τες “ενθαρρυντικές”.

Διαβάζοντας αργά ένα κείμενο στα αγγλικά κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του, ο πάπας είπε, “Μου φαίνεται και εμένα ξεκάθαρο ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί πια να αφεθεί για μια μελλοντική γενιά. Όσον αφορά τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού, ζούμε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας.”

Στις δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο περιέγραψε τον εαυτό του ως παιδί μιας ιταλικής οικογένειας μεταναστών στην Αργεντινή. “Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι ως επισκέπτης στη χώρα αυτή,” είπε στο ακροατήριό του, “η οποία κτίστηκε κυρίως από τέτοιες οικογένειες.” Αργότερα ο πάπας χοροστάτησε σε λειτουργία στα ισπανικά για περίπου 25.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί μέσα και γύρω από την εκκλησία Εθνικός Ναός της Αμώμου Συλλήψεως.

Μιλώντας σε Αμερικανούς επισκόπους στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου, ο Φραγκίσκος είπε ότι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τους ιερωμένους δεν θα έπρεπε ποτέ να επαναληφθεί, αναγνωρίζοντας έτσι τη ζημιά που έγινε από μακροχρόνια σκάνδαλα στην Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα, του οποίου οι προσπάθειες να αλλάξει τη νομοθεσία για το κλίμα εμποδίστηκαν νωρίς στην προεδρική του θητεία, είπε ότι μοιραζόταν με τον πάπα την ανησυχία του για το περιβάλλον. “‘Αγιε Πατέρα, μας θυμίζετε ότι έχουμε μια ιερή υποχρέωση να προστατέψουμε τον πλανήτη μας, το θαυμάσιο δώρο του Θεού σε μάς. Υποστηρίζουμε την έκκλησή σας σε όλους τους ηγέτες του κόσμου να στηρίξουν τις κοινότητες που είναι οι πιο ευάλωτες στο κλίμα που αλλάζει και να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε τον πολύτιμο κόσμο μας για τις επόμενες γενεές,” είπε.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου 40 λεπτά στο Λευκό Οίκο, με την παρουσία μόνο ενός διερμηνέα. Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις. Και οι δύο άντρες συμφωνούν ως προς τη κλιματική αλλαγή και την υπεράσπιση των φτωχών αλλά οι γνώμες τους διαφέρουν για τις αμβλώσεις και το γάμο ομοφυλοφίλων.

Ο πάπας, επικεφαλής 1,2 δισεκατομμυρίων ρωμαιοκαθολικών στον κόσμο, είναι ο πρώτος πάπας με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, και έχει εμπνεύσει τους φιλελεύθερα διακείμενους ανάμεσα στους αμερικανούς καθολικούς, Δημοκράτες και πολλούς μη-καθολικούς με την αλλαγή έμφασης και το ενδιαφέρον του προς τους φτωχούς και τους μετανάστες, καθώς και για τις εκκλήσεις του για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η κριτική του για τις υπερβολές του καπιταλισμού έχει αποτελέσει αντικείμενο ανησυχίας για τους συντηρητικούς στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews

Σχετική είδηση  ΗΠΑ: Λαμπρή υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ