Στο Κάλγκαρι οι δύο Καναδοί που αφέθηκαν ελεύθεροι από την Κίνα 

Στην πατρίδα τους επέστρεψαν το Σάββατο οι δύο Καναδοί που κρατούνταν για πάνω από 1.000 ημέρες από το Πεκίνο και αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή. Οι δύο άνδρες, που αποφυλακίστηκαν λίγο μετά την αναχώρηση της οικονομικής διευθύντριας του τεχνολογικού κολοσσού της Huawei Μενγκ Ουανγκζού από τον Καναδά, προσγειώθηκαν στο Κάλγκαρι, όπου τους υποδέχθηκε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Σύμφωνα με τα πλάνα που προέβαλε το τηλεοπτικό δίκτυο CTV, ο πρωθυπουργός τους αγκάλιασε στον τερματικό σταθμό, μόλις κατέβηκαν από το αεροσκάφος.

«Οι δύο άνδρες έζησαν για περισσότερες από 1000 ημέρες μια φρικτή δοκιμασία. Επέδειξαν αποφασιστικότητα, χάρη, προσαρμοστικότητα σε κάθε βήμα και αποτελούν έμπνευση για όλους εμάς», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός την Παρασκευή, ανακοινώνοντας ότι φεύγουν από την Κίνα.

Ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ συνελήφθησαν στην Κίνα για κατασκοπεία τον Δεκέμβριο του 2018, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση μεταξύ της Οτάβας και του Πεκίνου.

Η κράτησή τους έγινε αντιληπτή από τον Καναδά ως μέτρο αντιποίνων μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Μενγκ Ουάνγκζου, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ.

Η Μενγκ, που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στον Καναδά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, επιβιβάστηκε την Παρασκευή σε πτήση για την Κίνα, αφότου αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος