Στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Array

Αυστραλία, Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Στο Λονδίνο βρίσκεται, για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονυ Αλμπανίζι. Ήδη είχε συνατήσεις με τον Βασιλιά Κάρολο ΙΙΙ και την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Λίζ Τρας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ABC ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρήκε πως ο νέος μονάρχης είναι «λιγότερο κουρασμένος από όσο ήταν λογικό να περίμενε κανείς ειλικρινά (…) Πρέπει να είναι, φυσικά, μια πολύ συναισθηματική στιγμή για αυτόν καθώς και σωματικά κουραστική. Ήταν όμως πολύ συγκεντρωμένος. Και ήταν μια πολύ θετική συνάντηση. Και ήταν μεγάλη τιμή που είχα την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο».

Ο Άντονυ Αλμπανίζι, που αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή μιας μελλοντικής αυστραλιανής δημοκρατίας, έχει παραμείνει σιωπηλός για τις πολιτικές του απόψεις σε αυτόν τον τομέα έπειτα  τον θάνατο της βασίλισσας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για τέτοιες συνομιλίες. Ωστόσο  εξιστόρησε αυτή που αποκάλεσε μια «διάσημη ιστορία» στην οικογένειά του. Είπε πως όταν η μητέρα του ήταν έγκυος και έτοιμη να τον γεννήσει, καθοδόν προς το μαιευτήριο επέμενε να περάσει από την οδό Γεωργίου (George) στο Σίδνευ προκειμένου να δει την υποδοχή της βασίλισσας Ελισάβετ κατά την επίσκεψή της το 1963 στην Αυστραλία.

«Η μητέρα μου ήταν Ρεπουμπλικανή, αλλά της άρεσε και η Βασίλισσα. Νομίζω ότι μπορείς να έχεις διαφορετικές απόψεις, αλλά να σέβεσαι τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον ρόλο που είχε.

Όταν ετοιμαζόμουν να γεννηθώ, το 1963, κατά τη βασιλική επίσκεψη, η μητέρα μου επέμενε ενώ ήταν στο δρόμο για το νοσοκομείο να με γεννήσει, να περάσει από την πόλη, στην οδό Γεωργίου, για να δει τις εορταστικές εκδηλώσεις. Και αυτή είναι μια ιστορία που είναι αρκετά διάσημη στην οικογένειά μου, οπότε η μητέρα μου είχε σεβασμό για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Νομίζω ότι το γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν μια τόσο δυνατή γυναίκα ήταν επίσης πρότυπο για τόσους πολλούς ανθρώπους».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με την ομόλογό του Λιζ Τράς, η οποία θα μπορούσε σύντομα να επισκεφθεί την Αυστραλία.

«Ήταν μια καλή συνάντησή. Την επισκέφτηκα στην κατοικία του υπουργού Εξωτερικών στο Κεντ. Και είχαμε μια καλή συζήτηση για το φάσμα των θεμάτων και για τη σχέση που έχουμε μεταξύ της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φυσικά, καταλήξαμε σε μια οικονομική και εμπορική συμφωνία που πρόκειται να περάσει από τα κοινοβούλια μας, είχαμε επίσης μια συζήτηση σχετικά με την πιθανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Τρας στην Αυστραλία».

Στην Αυστραλία ορίστηκε η Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ως αργία, για να εκφραστεί το δημόσιο πένθος για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ έπαψαν οι λειτουργίες του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για δύο εβδομάδες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος