Στο 67,07% ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία – 121,98% λένε ανεξάρτητοι οικονομολόγοι

Στο 67,07% κατεγράφη ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Τουρκία τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TUIK). Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός στην Τουρκία «τρέχει» στο 4,53%.

Ανταπόκριση Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

Ωστόσο, η αξιοπιστία των δεδομένων της επίσημης Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητείται εν πολλοίς από οικονομικούς κύκλους και την αντιπολίτευση. Το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), που απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί, υπολόγισαν την  αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση στο 121,98%.

Τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός κατεγράφη από την TUIK στο 64,86% και από το ENAG στο 129,11%.

Σύμφωνα με την TUIK, η υψηλότερη ετήσια αύξηση, με 94,78%, κατεγράφη στον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας, ακολουθούν η εκπαίδευση με 91,84% και η υγεία με 81,25%, ενώ η χαμηλότερη σημειώθηκε στα είδη ένδυσης και υπόδησης με 43,44%. Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 47,29% σε ετήσια βάση και κατά 3,74% εκατό σε μηνιαία βάση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στον κλάδο των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κατεγράφη στο 71,12% (8,25% σε μηνιαία βάση). Σε μηνιαία βάση, ο κλάδος με τη χαμηλότερη αύξηση τον Φεβρουάριο του 2024, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ήταν επίσης τα είδη ένδυσης και υπόδησης με 0,20%, ενώ ο κλάδος με την υψηλότερη αύξηση τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ήταν η εκπαίδευση με 12,76%. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος