Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινών συναντήσεων του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες. Λίγο πριν από την επίσκεψη Ερντογάν, Γερμανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Τουρκία να επιβάλει πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά της.
Στο τραπέζι και η χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης Ερντογάν είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας, κυρίως αυτών με τη Συρία.
Εξάλλου η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα ανέφερε ότι η χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση Γιουνκέρ-Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκία δεν πληροί ακόμα τις αναγκαίες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Στη συνάντηση με τον Ζ. Κ. Γιουνκέρ θα συζητηθεί και το ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ θα τεθεί και το θέμα της παροχής βοήθειας προς την Άγκυρα με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Υπενθυμίζεται ότι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Σεπτεμβρίου για το προσφυγικό αποφασίστηκε να δοθεί στην Τουρκία εντός του 2015 και 2016 ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τους προσφυγικούς καταυλισμούς, εφόσον η Τουρκία αποδεχθεί συγκεκριμένους όρους.
Στα συμπεράσματα της ίδιας Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στις Βρυξέλλες, με στόχο την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) με τον Μάρτιν Σουλτς, στις 16:00 με τον Ντόναλντ Τουσκ και στις 17:00 με τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ.
O πρόεδρος της Τουρκίας καυτηρίασε την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Ο Τούρκος ηγέτης καυχήθηκε για τον αριθμό-ρεκόρ των προσφύγων που έχει υποδεχθεί η Τουρκία, ήτοι δύο εκατομμύρια ανθρώπους, από τη γειτονική Συρία και το Ιράκ και τον αντιπαρέβαλε με τον αριθμό των προσφύγων που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
«Την ώρα που εμείς φιλοξενούμε 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, η Ευρώπη στο σύνολό της φιλοξενεί λιγότερους από 250.000 πρόσφυγες συνολικά» τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με Βέλγους επικεφαλής επιχειρήσεων.
Μετά τις συναντήσεις με τον Τουσκ και τον Γιουνκέρ θα ακολουθήσουν δηλώσεις και σύντομη συνέντευξη Τύπου.
Στις 19:00 θα ακολουθήσει δείπνο στο κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. στο οποίο θα παραστούν ο Ερντογάν και οι πρόεδροι της Ε.Ε., της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μεταναστευτική πολιτική και προστασία των συνόρων
Ο Τούρκος πρόεδρος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προσφυγική κρίση. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί του προσφέρουν χρήματα για την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο και σε αντάλλαγμα ζητούν από την Άγκυρα την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της, επισημαίνει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.
«Ο Ερντογάν ως εταίρος θα πρέπει να δώσει σημασία στο κλείσιμο των συνόρων», υπογράμμισε μιλώντας στη Welt ο Έλμαρ Μπροκμ πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη συνεργασία της Ε.Ε. αλλά και οικονομική στήριξη. Είναι ένα ζήτημα ανταπόδοσης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως ανέφερε την Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Ε.Ε. και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των μεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία αυτή αναμένεται να εγκριθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την Ε.Ε. συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex.
Η αποτελεσματική προστασία των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε.. «Αναμένω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτό που έκανε καλά τα τελευταία χρόνια: μια υποδειγματική μεταναστευτική πολιτική και έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων», επεσήμανε ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ (των Ελεύθερων Δημοκρατών, FDP) αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
«Πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Λάμπσντορφ. «Ούτως ή άλλως θα είναι καλύτερο για εμάς αν υπάρχουν καταυλισμοί που λειτουργούν αποτελεσματικά κοντά στη Συρία, στο τουρκικό έδαφος, παρά να δεχόμαστε πρόσφυγες στο Αμβούργο, το Ντόρτμουντ ή τη Στουτγάρδη», εξήγησε.
Παράλληλα, η Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσει αν θα οριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης, αν και ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής γραμμή. Εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης με τους Κούρδους, ο Λάμπσντορφ τάχθηκε κατά αυτής της πρότασης.
«Το να κηρυχθεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης δεν θα είναι σωστό από ανθρωπιστικής άποψης, και πολιτικά δεν θα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα», εξήγησε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/YURI KOCHETKOV
Σχετική είδηση: Β. Σόιμπλε: Να περιορίσουμε τον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος