Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η απόφαση Ζάεφ για την παραίτησή του

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αποφασίσει ο Ζάεβ πότε θα υποβάλει την παραίτησή του στη Εθνοσυνέλευση. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αποφασίσει για το πότε θα επισημοποιήσει την παραίτησή του: «Αυτές τις μέρες ολοκληρώνουμε τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού. Μπορώ να πω ότι ολοκληρώνονται σημαντικές διεργασίες, προγραμματικά και κυβερνητικά, οπότε θα το αποφασίσω κάποια στιγμή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μόλις αποφασίσω θα ανακοινώσω αμέσως πότε θα επισημοποιηθεί στη Εθνοσυνέλευση», δήλωσε στην καλωδιακή τηλεόραση 24 Beta.

Ο Ζάεβ είπε ότι αναμένει ότι μετά την οριστικοποίηση της παραίτησης στη Εθνοσυνέλευση, διάδοχός του στη θέση του πρωθυπουργού θα είναι ο νέος πρόεδρος του SDSM, Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι, και ότι η πρώτη επιτυχία της νέας κυβέρνησης θα είναι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με η ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, πριν από την παράδοση της ηγετικής κομματικής θέσης του αριστερού SDSM στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κόμματος, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας, Κοβάτσεβσκι, εξελέγη νέος πρόεδρος του SDSM στις πρόωρες κομματικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, στις οποίες κέρδισε με άνεση δύο αντιπάλους. Οι εκλογές διεξήχθησαν αφού ο Ζάεφ, ο οποίος ηγείται του SDSM από το 2013 παραιτήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου από πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας λόγω της ήττας του στις δημοτικές εκλογές από το αντίπαλο συντηρητικό VMRO DPMNE. Υπέβαλε την παραίτησή του από αρχηγός του κόμματος του στις 26. Νοεμβρίου.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος