Στις 8 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η δίκη για τις  τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 σε Bataclan και Παρίσι

ανταπόκριση από το Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Αυλαία στις 8 Σεπτεμβρίου, της δίκης για τις  τρομοκρατικές επιθέσεις στο Bataclan, εστιατόρια και μπαρ στο Παρίσι στις 13/11/2015, με απολογισμό 131 νεκρούς και 350 τραυματίες. Θα διαρκέσει μέχρι τις 25/5/2022.

Ειδική αίθουσα κατασκευάστηκε για αυτή την ιστορική δίκη που θα κλείσει ένα τραγικό κεφάλαιο για τη Γαλλία και την Ευρώπη (ορισμένοι τρομοκράτες ήταν Βέλγοι), της «τρομοκρατίας ISIS».
Η δίκη θα γίνει στα παλιά δικαστήρια στην καρδιά του Παρισιού, και 15 αίθουσες με συνολικό εμβαδό 700 τετραγωνικά μέτρα, θα υποδεχτούν χιλιάδες άτομα, 1800 μάρτυρες, 300 δικηγόρους, 20 κατηγορούμενους.

Όπως και με τη δίκη του Γάλλου ναζιστή Papon και του Γερμανού Klaus Barbie, η δίκη για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου  2015, θα μαγνητοσκοπηθεί για να μείνει σαν ιστορικό ντοκουμέντο.

Τα θύματα θα μπορούν να παρακολουθούν ραδιοφωνικά, ζωντανά, μέσω ίντερνετ.
Σε αντίθεση με τη δίκη “Charlie Hebdo”, δύο βασικοί τρομοκράτες (που συμμετείχαν ενεργά) θα είναι παρόντες. Όλα τα βλέμματα θα είναι πάνω στον Βέλγο-Μαροκινό Salah Abdeslam, 31 ετών.

Στις 8 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η δίκη για τις  τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 σε Bataclan και Παρίσι
EPA/YOAN VALAT

Ο Νο1 φυλακισμένος της Γαλλίας, που παρακολουθείται από κάμερες σε απομόνωση στο κελί του, αρνείται να μιλήσει. Είναι ο μόνος επιζών από τους 10 τρομοκράτες, αφού η ζώνη εκρηκτικών του δεν ενεργοποιήθηκε και ξέφυγε στο Βέλγιο όπου λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι αν οι τρομοκράτες σκόπευαν και μια τέταρτη επίθεση, αυτή τη φορά στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού; Ποιος θα ήταν ο στόχος; Εκεί θα αυτοκτονούσε ο Abdeslam με τη ζώνη εκρηκτικών;

Στις 8 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η δίκη για τις  τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 σε Bataclan και Παρίσι

Ο αδελφός του, Brahim Abdeslam, ενεργοποίησε την ζώνη εκρηκτικών του στο Καφέ Voltaire.

Ο δεύτερος σημαντικότερος κατηγορούμενος είναι ο Βέλγο-Μαροκινός Mohamed Abrini, ένας από τους οργανωτές.

Συμμετείχε και στα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες το Μάρτιο του 2016, γνωστός ως «ο άνδρας με το καπέλο», όταν οι αρχές τον εντόπισαν από τις κάμερες παρακολούθησης στο αεροδρόμιο Zaventem των Βρυξελλών.

Οι σημαντικότεροι απόντες, βετεράνοι του τζιχάντ στη Γαλλία, είναι οι αδελφοί Fabien και Jean-Michel Clain. Οι δυο Γάλλοι από τη Τουλούζη φέρονται να έχουν σκοτωθεί το 2019 από εναέριο χτύπημα στη Συρία. Η φωνή στο ηχητικό της προκήρυξης των χτυπημάτων ήταν του Fabien Clain.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος