Στις 14/5 οι εκλογές στην Τουρκία: «Τρίζει η καρέκλα» του Ερντογάν – «Κερδίζει έδαφος» ο Κιλιτσντάρογλου στις δημοσκοπήσεις

Στις 14 Μαΐου και επισήμως οι εκλογές στην Τουρκία - Σχέδιο δολοφονίας του Κιλιτσντάρολογλου καταγγέλλει το ρεπουμπλικανικό κόμμα

Με την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το έναυσμα για τις πιο κρίσιμες εκλογές της εικοσαετούς παντοδυναμίας του. Στις 14 Μαΐου -κι αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 28 του ίδιου μήνα- οι Τούρκοι θα αποφασίσουν αν θα τους κυβερνά μέχρι το 2028 ή αν θα δώσουν την εξουσία στο κοσμικό κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

«Τώρα για την Τουρκία» είναι το σλόγκαν του Ερντογάν που πρέπει να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της κακής διαχείρισης των σεισμών.

Σε ένδειξη πένθους απαγορεύει τη μουσική στις προεκλογικές εμφανίσεις και δίνει εντολή στα στελέχη του να συνεισφέρουν οικονομικά στην ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Ένα ακόμη πλήγμα για το ΑΚΡ η παραίτηση του κυβερνήτη του Αντιγιαμάν. Επικαλέστηκε προβλήματα υγείας, οι πολίτες όμως είναι οργισμένοι μαζί του γιατί όταν διαμαρτυρόταν για την ολιγωρία των αρχών μετά τους σεισμούς εκείνος χαμογελούσε μπροστά τους. 

Ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου βρίσκεται στη Μαλάτια και το Μαράς, στην πρώτη του επίσκεψη ως προεδρικός υποψήφιος στις σεισμόπληκτες περιοχές και μάλιστα σκοπεύει να περάσει τη νύχτα σε σκηνή μαζί με απλούς πολίτες. Θα είναι πρόεδρος των καταυλισμών κι όχι Πρόεδρος των Παλατιών, είπε συνεργάτης του.

«Για να έχει καλή τύχη, η Τουρκία το χρειάζεται αυτό, χρειάζεται τις εκλογές. Χρειάζεται αλλαγή» τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αίσθηση προκαλεί η επιβεβαίωση από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπάρχουν πληροφορίες για δολοφονία του Κιλιτζντάρογλου, μετά την αποκάλυψη που είχε κάνει ο πρώην αρχηγός των Γκρίζων Λύκων. «Έχω πληροφορίες, έχω πληροφορίες. Έχω ακούσει ότι θα γίνει κίνηση εις βάρος του Κιλιντζτάρογλου από μια μαφιόζικη ομάδα» λέει ο Αλαατίν Αλντεμίρ.

To εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει και τη στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ήδη πάντως, ο Ερντογάν υποκύπτοντας στις πιέσεις της Δύσης σταμάτησε να παρακάμπτει κάποιες από τις κυρώσεις και δεν μεταφέρει πια απαγορευμένα για τη Ρωσία ευρωπαϊκά και αμερικανικά προϊόντα απευθείας μέσω της χώρας του.

Την ίδια ώρα, προβάδισμα 10.2 μονάδων στον Κιλιτσντάρογλου δίνει νέα δημοσκόπηση, στην έναρξη της προεκλογικής μάχης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι νωρίς ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα, επισημαίνεται από τους ειδικούς.

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος