Στήριξη Ρωσίας και Κίνας στην ηγεσία του Καζακστάν

Τη στήριξή τους στις προσπάθειες της ηγεσίας του Καζακστάν για την αποκατάσταση της έννομης τάξης στη χώρα εξέφρασαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι σε τηλεφωνική συνομιλία τους τη Δευτέρα. Οι δύο υπουργοί είχαν ταυτόσημη εκτίμηση για τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στο Καζακστάν. Παράλληλα, εξέφρασαν ανησυχία για την παρουσία ξένων μισθοφόρων και τον ρόλο τους στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί ανησυχούν για τη συμμετοχή ξένων μισθοφόρων στις επιθέσεις εναντίον ειρηνικών πολιτών και αστυνομικών αλλά και στις καταλήψεις κρατικών οργανισμών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων στο Καζακστάν.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Κίνας εξήραν τις ενέργειες του προέδρου του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων, οι οποίες όπως επισήμαναν ήταν «έγκαιρες και ανάλογες της κλίμακας της απειλής».

Ο Γουάνγκ Γι αξιολόγησε ως θετικό τον ρόλο του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στην εξομάλυνση της κατάστασης της χώρας, ενώ οι δύο υπουργοί επισήμαναν τον ρόλο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (ΟΣΣ) στη διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρασία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,TASS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος