Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων ΠτΔ εν όψει των εκλογών της Κυριακής

Απόψε τα μεσάνυχτα, 3/2 ολοκληρώνεται στην Κύπρο, η προεκλογική εκστρατεία των δώδεκα και πλέον μηνών που διήρκεσε για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δύο θα είναι οι γύροι για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κύπρου, με τον πρώτο να διεξάγεται μεθαύριο Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.

Τρεις είναι οι βασικοί υποψήφιοι από σύνολο δεκατεσσάρων υποψηφίων που διεκδικούν το χρίσμα και τον προεδρικό θώκο με τους επικρατέστερους μέχρι στιγμής τους κύριους Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρο του «Δημοκρατικού Συναγερμού», τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, τέως Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου και ανεξάρτητο υποψήφιο και τον επίσης ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη, ανεξάρτητο υποψήφιο, τέως πρέσβη και τέως επικεφαλής της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό.

Στο νήμα αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή της Κύπρου», έδωσε 34,2% στον κύριο Χριστοδουλίδη, 24,5% στον κ. Μαυρογιάννη και 24,1% στον κύριο Νεοφύτου, τα επιτελεία των οποίων, παρά την κόπωση βρίσκονται στο απόγειο των προετοιμασιών για τον πρώτο γύρο της Κυριακής., θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Άλλες δημοσκοπήσεις από τις 40 και πλέον που διενεργήθηκαν, καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έδιναν μικρότερες διαφορές ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους

Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο, ο κόσμος αναμένεται να προσέλθει στις κάλπες και να ψηφίσει. Ωστόσο μεγάλο μέχρι στιγμής, για τα δεδομένα της Κύπρου είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων αυτών που πραγματικά δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν την Κυριακή στον πρώτο γύρο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει είναι ότι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει να διαχειριστεί κατά πρώτο λόγο την οικονομία. Είναι το υπ αριθμόν ένα ζήτημα για τους Κύπριους και βεβαίως την καυτή πατάτα του Κυπριακού, σπάζοντας τον τοίχο της τουρκικής αδιαλλαξίας και φέρνοντας ξανά τις ηγεσίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Exit poll θα έχουμε στις έξι μόλις κλείσουν οι κάλπες και γύρω στις οκτώμισι τα πρώτα αποτελέσματα.

Αύριο Σάββατο παραμονή των εκλογών, καθώς και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ημέρα διεξαγωγής του πρώτου γύρου για την εκλογή του νέου ΠτΔ στην Κύπρο, απαγορεύεται η μετάδοση, διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές. Επίσης απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, η ρίψη φυλλαδίων, η ανάρτηση πανό ή η αναγραφή συνθημάτων σχετικά με τις εκλογές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών και Αστυνομίας Κύπρου, η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στη Λευκωσία, το βράδυ της Κυριακής 05.02.2023 ή της Κυριακής 12.02.2023, στην περίπτωση που υπάρξει επαναληπτική εκλογή.

Η ακριβής ώρα της ανακήρυξης θα ανακοινωθεί από τον Γενικό Έφορο Εκλογών.


Από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, ένας θα τεθεί εκτός και οι δύο εκ των τριών θα οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο της 12ης Φεβρουαρίου.

Από τις συχνότητες της ΕΡΤ και της ERTNEWS, θα γίνει την Κυριακή η πλήρης κάλυψη των εκλογών

Ανταπόκριση-Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος