Στην πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στρέφεται η Σερβία

Την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος εξετάζει η Σερβία. Η κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με 20 επιστημονικά ινστιτούτα και πανεπιστημιακούς φορείς «για την εξέταση των δυνατοτήτων χρήσης της πυρηνικής ενέργειας».

Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας

Με τη ενέργεια αυτή αρχίζει ουσιαστικά ο δημόσιος διάλογος για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε αναγγείλει στις αρχές του 2024 η τότε πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς. Παράλληλα στο κοινοβούλιο ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει την χρήση πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος είχε ψηφιστεί το 1989, τρία χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ.

Η Σερβία σήμερα παράγει το 70% του ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποδεσμευτεί οριστικά από τον λιγνίτη μέχρι το 2050 περνώντας  σταδιακά στην χρήση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε το Βελιγράδι να επανεξετάσει τα σχέδια του αφού η Ρωσία δεν αποτελεί πλέον την «σίγουρη» πηγή προμήθειας φθηνού αερίου. Τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Γαλλίας ( EDF) στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «συμφωνήθηκε η δημιουργία συνθηκών για μια στρατηγική εταιρική σχέση στην αξιολόγηση των δυνατοτήτων για την ανάπτυξη μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος στη Σερβία».

Ένα μήνα πριν την υπογραφή του μνημονίου με τους Γάλλους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε το ενδιαφέρον της Σερβίας «να αποκτήσει τέσσερεις μικρούς αντιδραστήρες (Small modular reactors – SMRs) με δυνατότητα παραγωγής 1200 MW».

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι το κόστος κατασκευής θα ανέλθει σε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που – όπως είπε – η Σερβία δεν μπορεί να διαθέσει γι αυτό θα πρέπει να βρεθούν εταίροι οι οποίοι θα συγχρηματοδοτήσουν το έργο. Στην ανάπτυξη και κατασκευή SRMs αντιδραστήρων προπορεύεται η Κίνα και δεν αποκλείεται το θέμα να βρέθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε με την σερβική ηγεσία  ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ κατά την επίσκεψη του στο Βελιγράδι, τον Μάιο.  

Είναι πλέον σαφές ότι η Σερβία προσανατολίζεται στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς χαιρετίζοντας την υπογραφή του μνημονίου με τους 20 επιστημονικούς φορείς τόνισε ότι «η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει μία ουσιαστική και σωστή απάντηση στις προκλήσεις που προκαλεί η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος