Στην Κίνα ο Μακρόν – Η συζήτηση με τον Μπάιντεν και οι πρώτες δηλώσεις στο Πεκίνο

Στην Κίνα βρίσκεται από σήμερα έως και την Παρασκευή ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αρχικά θα συνοδεύεται από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Πεκίνο μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» για να «βρεθεί μια οδός ειρήνης» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μακρόν αρχίζοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα. «Η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο (…). Πρόκειται για τη βούληση να αναληφθεί ευθύνη και να καταβληθεί προσπάθεια για να οικοδομηθεί μια οδός προς την ειρήνη», πρόσθεσε ο Μακρόν σε ομιλία του ενώπιον της γαλλικής κοινότητας στην Κίνα.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη δεν πρέπει να αποσυνδεθεί σε οικονομικό επίπεδο από την Κίνα, παρόλο που οι εμπορικές σχέσεις της με το Πεκίνο δημιουργούν κινδύνους και δεν είναι ισορροπημένες. «Πρέπει με κάποιο τρόπο να άρουμε τους κινδύνους για τις βιομηχανίες μας (…), όμως δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε και να χωριστούμε» από την Κίνα, αλλά «να δεσμευθούμε με βολονταρισμό για να συνεχίσουμε να έχουμε μια εμπορική σχέση με την Κίνα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

Πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο ο Μακρόν συζήτησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν κι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «την κοινή βούλησή τους» να εξασφαλίσουν από την Κίνα τη δέσμευση πως θα εργαστεί για να «επιταχυνθεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.

«Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην κοινή βούλησή τους η Κίνα να δεσμευτεί στο να επιταχύνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας.

Η Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν να αποφύγουν μετωπική σύγκρουση με την Κίνα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Αντιθετα, πριν λίγες εβδομάδες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε μια «σκληρή» ομιλία εναντίον καλώντας το Πεκίνο να μην οπλίσει τη Ρωσία. Σε λίγες μέρες, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Πεκίνο με τη σειρά της, ενώ ο ισπανός Πρωθυπουργός μόλις επέστρεψε.

Όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να πιάσουν τον παλμό της Κίνας χωρίς να πλήξουν τις οικονομικές σχέσεις που μια όξυνση ΗΠΑ-Κίνα μπορεί να φέρει αρνητικές επιπτώσεις για τις εύθραυστες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Μακρόν συνοδεύεται από Γάλλους επιχειρηματίες που είναι νευρικοί με τις κινεζικές αντιδράσεις με κλείσιμο συνόρων, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια που επηρέασαν αρνητικά τις οικονομικές συναλλαγές εν μέσω πανδημίας. Η συνάντηση Σι – Μακρόν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5/4 στις 10:25 πμ ώρα Ελλάδας, ενώ στις 12:30 μμ θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου. Στις 13:20 θα υπάρξει τριμελής συνάντηση με την συμμετοχή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος