Στην Κίνα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς – Συναντήσεις με Σι Τζινπίνγκ και Λι Κετσιάνγκ

Στο Πεκίνο βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς όπου είχε συνάντηση στο Παλάτι του Λαού με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε μια κρίσιμη περίοδο με φόντο την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Δύση και την κινεζική κυβέρνηση, στην οποία ειδικά οι ΗΠΑ προσάπτουν αυξανόμενη «επιθετικότητα» και αυταρχισμό.
Η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς είναι η πρώτη, ηγέτη κράτους-μέλους της ΕΕ και της G7 που επισκέπτεται στην Κίνα αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε πως η επίσκεψη στο Πεκίνο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς «ενισχύει την πρακτική συνεργασία» της Κίνας με τη Γερμανία, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Σύμφωνα με τον κ. Σι οι δύο χώρες πρέπει να αυξήσουν τη συνεργασία τους αυτή την «περίοδο αλλαγών και αναταραχής» για το καλό της παγκόσμιας ειρήνης, μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι η πρόθεσή του είναι να «αναπτυχθεί περαιτέρω» η οικονομική συνεργασία της Γερμανίας με την Κίνα, παρά τις «διαφορές απόψεων» των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

«Θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας (…) σε άλλα ζητήματα: την κλιματική αλλαγή, τη διατροφική ασφάλεια και τις χρεωμένες χώρες», τόνισε ο κ. Σολτς στον κινέζο ηγέτη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αμέσως μετά, ο κ. Σολτς αναμένεται να έχει συνάντηση για συνομιλίες με τον κινέζο πρωθυπουργό, τον Λι Κετσιάνγκ.

Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συναντάται με τον αρχηγό του κινεζικού κράτους αφότου εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και άρα της χώρας τον Οκτώβριο.

Ο κ. Σολτς, ο οποίος έχει δεσμευτεί πως θα αλλάξει ο τρόπος που το Βερολίνο χειρίζεται τις σχέσεις του με το Πεκίνο, υποσχόταν πως θα έχει «ειλικρινείς» συνομιλίες με την κινεζική πολιτική ηγεσία στην 11ωρη επίσκεψή του. Δεσμεύτηκε πως θα εγείρει «δύσκολα θέματα» στις συνομιλίες, ιδίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την μεταχείριση των μειονοτήτων. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη διένεξη όσον αφορά το καθεστώς της Ταϊβάν.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αντιδράσεις για την επίσκεψη Σολτς στην Κίνα. Ακτιβιστές αλλά και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ουιγούρων κάλεσαν να ακυρωθεί, εξαιτίας της κατάστασης στον ασιατικό γίγαντα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος