Στην Αιθιοπία ο Μπαράκ Ομπάμα

Η Αιθιοπία οφείλει “να κάνει περισσότερα” σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον αιθίοπα πρωθυπουργό Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ.

Μένει να γίνει δουλειά και πιστεύω πως ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν“, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. Λίγο νωρίτερα ο Χαϊλεμαριάμ είχε διαβεβαιώσει και ο ίδιος πως η δέσμευση της χώρας του “στη δημοκρατία είναι πραγματική”. Η Αιθιοπία, σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ σε θέματα αντιτρομοκρατίας, κατηγορείται ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και φιμώνει τους διαφωνούντες.

Ο συνασπισμός, που κυβερνά την Αιθιοπία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, κατέλαβε όλες τις έδρες του κοινοβουλίου με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Πιστεύω πως, όταν όλες οι φωνές μπορούν να ακουστούν, μια χώρα είναι ισχυρότερη, έχει περισσότερες επιτυχίες“, δήλωσε ακόμη ο Ομπάμα προσθέτοντας ωστόσο πως η χώρα του “πιστεύει στις υποσχέσεις της Αιθιοπίας και του λαού της“.

Εξάλλου ο Ομπάμα χαιρέτισε τον ρόλο της Αιθιοπίας στον αγώνα κατά των σομαλών ισλαμιστών Σεμπάμπ στη Σομαλία.

Η Αιθιοπία είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής. Η Αντίς Αμπέμπα συμμετέχει στη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, η οποία μάχεται εναντίον των Σεμπάμπ στο πλευρό των σομαλικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του σχηματισμού τους. Η Ουάσινγκτον πραγματοποιεί από την πλευρά της τακτικές επιθέσεις εναντίον των ισλαμιστών με μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε επίσης την περιφερειακή συνεργασία εναντίον των Σεμπάμπ και υποστήριξε πως πρέπει να “διατηρηθεί η πίεση” επ’ αυτών. Οι ισλαμιστές πραγματοποίησαν και πάλι την Κυριακή, μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον ξενοδοχείου στο Μογκαντίσου που στεγάζει τις πρεσβείες της Κίνας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι.

Η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία αποτελείται από αποσπάσματα στρατιωτών της Αιθιοπίας, της Κένυας, της Ουγκάντας, του Μπουρούντι και του Τζιμπουτί.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε εξάλλου τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο Νότιο Σουδάν, τη νεαρότερη χώρα του κόσμου, όπου εδώ και 19 μήνες μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.

Δυστυχώς η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή“, δήλωσε και ζήτησε να συναφθεί μια “ειρηνευτική συμφωνία” ανάμεσα στους εμπολέμους μέσα “στις προσεχείς εβδομάδες“.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αιθίοπα πρωθυπουργό στην Αντίς Αμπέμπα, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα λέγοντας πως δεν έχει ακούσει ακόμη ένα ισχυρό επιχείρημα εναντίον της συμφωνίας αυτής, ενώ επέκρινε δηλώσεις που έκαναν για τη συμφωνία ορισμένα κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Υπάρχει λόγος που το 99% του κόσμου πιστεύει πως είναι μια καλή συμφωνία -αυτό συμβαίνει διότι είναι μια καλή συμφωνία“, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. “Το καλό νέο είναι ότι δεν έχω ακούσει ακόμη ένα πραγματικό επιχείρημα από την άλλη πλευρά που να αντέχει στον έλεγχο“, πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα είπε ακόμη πως οι δηλώσεις για τη συμφωνία με το Ιράν εκ μέρους του Μάικ Χάκαμπι, υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ακολουθούν ένα μοτίβο γελοίων και λυπηρών σχολίων.

Ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε επίσης σχόλια του ρεπουμπλικανού υποψηφίου για το χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ για τον γερουσιαστή και προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2008 Τζον Μακέιν. “Εγκαθιδρύουμε μια κουλτούρα που δεν ευνοεί ούτε μια υγιή πολιτική συζήτηση ούτε τη λήψη καλών πολιτικών αποφάσεων. Οι Αμερικανοί αξίζουν κάτι καλύτερο“, δήλωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ