Στην Ελευσίνα το C-130 που μετέφερε 39 άτομα από το Σουδάν – Ο «εφιάλτης» του εμφυλίου συνεχίζεται

Από την κόλαση του εμφυλίου στο Σουδάν, στην επιστροφή στην πατρίδα. Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας προσγειώθηκε το C-130, που μετέφερε ακόμα μια ομάδα υπηκόων από το Σουδάν, μεταξύ των οποίων και 20 Έλληνες.

Το αεροσκάφος μετέφερε με ασφάλεια 39 άτομα.

Οι υπόλοιποι απεγκλωβισθέντες είναι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών. Οι Έλληνες κομάντο φρόντισαν να πάρουν μαζί τους από την εμπόλεμη ζώνη του Σουδάν και αρκετά κατοικίδια, τα οποία μετέφεραν με ασφάλεια στην Ελλάδα. 

Στην αποστολή, συμμετείχαν Έλληνες κομάντο του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων και ένας διπλωματικός υπάλληλος.

Την εξέλιξη της επιχείρησης οργάνωναν από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σε ευχαριστήρια ανάρτηση προς τις δυνάμεις απεγκλωβισμού αλλά και τις σύμμαχες χώρες προχώρησε ο ΑΓΕΕΘΑ:

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων Ελλήνων και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα.

Ο «εφιάλτης» του εμφυλίου στο Σουδάν

Πυροβολισμοί, εκρήξεις και μια χώρα βυθισμένη στο χάος. Χωρίς νερό, τρόφιμα, ρεύμα και φάρμακα, αλλά και τα νοσοκομεία κατεστραμμένα, το Σουδάν που είναι πλέον αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Εν μέσω σποραδικών πυρών στην πρωτεύουσα Χαρτούμ αλλά και στη γειτονική μεγαλούπολη Όμντουρμαν, ο σουδανικός στρατός πρότεινε την παράταση για ακόμα 72 ώρες της εκεχειρίας που λήγει απόψε. Πρόκειται για κοινή πρόταση με τους Προέδρους του Νοτίου Σουδάν, της Κένιας και του Τζιμπουτί, στην οποία οι παραστρατιωτικοί δεν έχουν ακόμα απαντήσει.

Στη χώρα συντελείται μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, που έχει εξαναγκάσει τουλάχιστον 270.000 Σουδανούς να καταφύγουν στο Τσαντ και το Νότιο Σουδάν.

Ο ΟΗΕ αναμένει ακόμα και 100.000 επιπλέον πολίτες να αναζητήσουν ασφάλεια σε γειτονικές χώρες τις επόμενες ημέρες, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για ολική κατάρρευση του συστήματος Υγείας του Σουδάν.

«Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, το 61% των Κέντρων Υγείας έχουν κλείσει. Μόνο το 16% λειτουργούν κανονικά» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσιους.

Τουλάχιστον 50.000 παιδιά που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, έχουν διακόψει τη θεραπεία τους, τονίζει ο ΟΗΕ.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο επαναπατρισμός ξένων υπηκόων.

Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης, Ειρήνη Κυρίτση

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος