Στην Άνγκελα Μέρκελ το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Array

Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τότε που ο Fridtjof Nansen – ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες – τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1922 για τις προσπάθειές του να επαναπατρίσει αιχμαλώτους πολέμου και να προστατεύσει εκατομμύρια πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν λόγω συγκρούσεων, επανάστασης και κατάρρευσης της Ρομανόφ, της Οθωμανικής και της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Συμπληρώθηκαν επίσης 100 χρόνια από τη δημιουργία του διαβατηρίου Nansen, ενός εγγράφου ταυτότητας για πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους ήταν απάτριδες, που επέτρεψε επίσης στους κατόχους του να μετακινηθούν πέρα ​​από τα σύνορα αναζητώντας εργασία.

Κάθε χρόνο, το βραβείο – που πήρε το όνομά του από τον Νορβηγό εξερευνητή, επιστήμονα, διπλωμάτη και ανθρωπιστή Fridtjof Nansen – απονέμεται σε άτομο, ομάδα ή οργανισμό που έχει υπερβεί το καθήκον του προκειμένου να προστατεύσει τους πρόσφυγες, τους εσωτερικά εκτοπισμένους ή τους απάτριδες.

Και όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, το φετινό Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας, σε αυτήν την επετειακή συγκυρία, απονέμεται στην Δρ Άνγκελα Μέρκελ, πρώην Ομοσπονδιακή Καγκελάριο της Γερμανίας.

Υπό την ηγεσία της τότε Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Μέρκελ, η Γερμανία υποδέχθηκε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο το 2015 και το 2016 – στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης στη Συρία και εν μέσω θανάσιμης βίας σε άλλα μέρη.

Τότε, η τότε Καγκελάριος είπε: «Ήταν μια κατάσταση που έθεσε τις ευρωπαϊκές μας αξίες σε δοκιμασία όσο ελάχιστες φορές στο παρελθόν. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο ούτε λιγότερο από μια ανθρωπιστική επιταγή». Κάλεσε τους συμπατριώτες της Γερμανούς να απορρίψουν τον διχαστικό εθνικισμό και τους προέτρεψε να είναι «σίγουροι για τον εαυτό τους και ελεύθεροι, συμπονετικοί και ανοιχτόμυαλοι».

Ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επαίνεσε την αποφασιστικότητα της πρώην Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Μέρκελ να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο και να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανθρωπιστικές αρχές και το διεθνές δίκαιο. «Βοηθώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να επιβιώσουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, η Άνγκελα Μέρκελ επέδειξε μεγάλο ηθικό και πολιτικό θάρρος», είπε ο Γκράντι.

«Ήταν αληθινή ηγεσία, το να κάνει έκκληση στην κοινή μας ανθρωπιά, και να αντισταθεί σταθερά ενάντια σε αυτούς που κήρυτταν φόβο και διακρίσεις. Έδειξε τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί ακολουθούν τη σωστή πορεία δράσης και εργάζονται για να βρουν λύσεις στις προκλήσεις του κόσμου αντί να μεταθέτουν απλώς την ευθύνη σε άλλους».

Η επιτροπή επιλογής είπε ότι αναγνωρίζει την «ηγεσία, το θάρρος και τη συμπόνια της πρώην Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Μέρκελ για τη διασφάλιση της προστασίας εκατοντάδων χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων», καθώς και τις προσπάθειές της να βρει «βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις» για όσους αναζητούν ασφάλεια.

Εκτός από την προστασία των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από πόλεμο, διώξεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πρώην Καγκελάριος ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις συλλογικές προσπάθειες της Γερμανίας να τους υποδεχτεί και να τους βοηθήσει να ενταχθούν στην κοινωνία, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, προγραμμάτων απασχόλησης και ένταξης στην αγορά εργασίας. Έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο για την επέκταση του προγράμματος επανεγκατάστασης της Γερμανίας, το οποίο βοήθησε στην προστασία δεκάδων χιλιάδων ευάλωτων προσφύγων.

Συνέβαλε εξάλλου καθοριστικά στη διασφάλιση της ανάπτυξης της Γερμανίας ως ουσιαστικού, αξιόπιστου και ενεργού ανθρωπιστικού εταίρου, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Τόσο οι πολιτικές της όσο και οι δημόσιες δηλώσεις της ήταν θετικές δυνάμεις στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συζητήσεις για θέματα ασύλου και διαχείρισης κρίσεων αναγκαστικού εκτοπισμού.

Η επιτροπή επιλογής του βραβείου προσφύγων Nansen της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τίμησε επίσης τέσσερις περιφερειακούς νικητές για το 2022:

  • Στην Αφρική, το Mbera Fire Brigade, μια εθελοντική ομάδα προσφύγων πυροσβεστών στη Μαυριτανία που έχει σβήσει περισσότερες από 100 δασικές πυρκαγιές και έχει φυτέψει χιλιάδες δέντρα για να προστατεύσει ζωές, περιουσίες και το τοπικό περιβάλλον.
Στην Άνγκελα Μέρκελ το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
© UNHCR/Colin Delfosse
  • Στην Αμερική, η Vicenta González, της οποίας τα σχεδόν 50 χρόνια υπηρεσίας σε εκτοπισμένους και άλλα ευάλωτα άτομα περιελάμβαναν την ίδρυση ενός συνεταιρισμού κακάο στην Κόστα Ρίκα για την υποστήριξη προσφύγων και γυναικών της κοινότητας υποδοχής, συμπεριλαμβανομένων των επιζώντων ενδοοικογενειακής βίας.

Στην Άνγκελα Μέρκελ το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

  • Στην Ασία και τον Ειρηνικό, η Meikswe Myanmar, μια ανθρωπιστική οργάνωση που βοηθά τις κοινότητες που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικά εκτοπισμένων, με είδη έκτακτης ανάγκης, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ευκαιρίες διαβίωσης.

Στην Άνγκελα Μέρκελ το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

  • Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο Δρ. Nagham Hasan, ένας Ιρακινός γυναικολόγος που παρέχει ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα σε κορίτσια και γυναίκες Γιαζίντι που επέζησαν από διώξεις, υποδούλωση και έμφυλη βία στα χέρια εξτρεμιστικών ομάδων στο βόρειο Ιράκ.
Στην Άνγκελα Μέρκελ το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
© UNHCR/Andrew McConnell

Το βραβείο θα απονεμηθεί στην πρώην καγκελάριο της Γερμανίας και στους περιφερειακούς νικητές σε τελετή στη Γενεύη στις 10 Οκτωβρίου.

Καθώς ο αριθμός των βίαια εκτοπισθέντων σε όλο τον κόσμο ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια για πρώτη φορά, ο Grandi είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη το κοινό να διατηρήσει το αίσθημα συμπόνιας προς όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – και ότι οι χώρες συνεχίζουν να τηρούν την αρχαία παράδοση του ασύλου, όπως κάνουν οι περισσότερες, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων και γενναιόδωρων οικοδεσποτών όπως η Τουρκία, το Πακιστάν, η Ουγκάντα ​​και άλλες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος