Στη Βόρεια Κορέα ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε σήμερα στη Βόρεια Κορέα, σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, καθώς Μόσχα και Πιονγκγιάνγκ έχουν ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία τους, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής.

Ο Λαβρόφ έφτασε στο Ουονσάν, στις ακτές της Θάλασσας της Ιαπωνίας, όπου εγκαινιάστηκε μια τουριστική ζώνη από τις βορειοκορεατικές αρχές στα τέλη Ιουνίου, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είναι προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες με την Βορειοκορεάτισσα ομόλογό του, Τσόε Σον Χούι.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται ενάμιση μήνα μετά από αυτήν του Ρώσου γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σόιγκου στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα, σηματοδοτώντας την πρώτη επέτειο μιας συμφωνίας αμοιβαίας άμυνας που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους συνεργασία τα τελευταία χρόνια, με τη Βόρεια Κορέα να παρέχει όπλα και στρατιώτες για να υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία αμοιβαίας άμυνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα.

Ένα απόσπασμα Βορειοκορεατών στρατιωτών συμμετείχε, στο πλευρό του ρωσικού στρατού, σε μάχες εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ένα μικρό μέρος της οποίας είχαν καταλάβει ουκρανικές δυνάμεις μέχρι τον Απρίλιο του 2025.

Σε ένα άλλο πρόσφατο σημάδι προσέγγισης, η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας χορήγησε στην Nordwind Airlines άδεια να εκτελεί έως και δύο πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος