Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι καθολικοί είναι πλέον περισσότεροι από τους προτεστάντες

Array

Οι καθολικοί αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα απογραφής που δόθηκαν στη δημοσιότητα, γεγονός που αποτελεί ιστορική αντιστροφή της κατάστασης σ’ αυτή τη βρετανική επαρχία με το ιστορικό των διαθρησκευτικών συγκρούσεων, η οποία μπορεί να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές μιας επανένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η Βόρεια Ιρλανδία, στην οποία σημειώνονται εδώ και δεκαετίες διακοινοτικές βιαιότητες, δημιουργήθηκε πριν από 101 χρόνια με μια γεωγραφική κατάτμηση που εξασφάλιζε εκεί μια προτεστανική πλειοψηφία και την εξουσία στους ενωτικούς, τους υποστηρικτές της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο υπόλοιπο νησί, που σήμερα αποτελεί τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, πλειοψηφούν οι καθολικοί.

Πλέον 42,3% του πληθυσμού δηλώνουν καθολικοί, έναντι 37,3% που δηλώνουν προτεστάντες ή πιστοί άλλων χριστιανικών δογμάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της απογραφής που δημοσιοποιήθηκε από την Υπηρεσία Στατιστικών και Ερευνών της Βόρειας Ιρλανδίας (Nisra).

Στην προηγούμενη απογραφή του 2011, 45% του πληθυσμού δήλωναν καθολικοί και 48% προτεστάντες ή πιστοί άλλων χριστιανικών δογμάτων, μια διαφορά που ήταν ήδη μικρότερη απ’ ό,τι δέκα χρόνια νωρίτερα. Το 2001, 53% των κατοίκων δήλωναν προτεστάντες και 44% καθολικοί.

Τα αποτελέσματα της απογραφής ενδέχεται να ξαναφέρουν σύντομα στο τραπέζι τα ζητήματα της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία και της επανένωσης της επαρχίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ήδη το Μάιο, οι εθνικιστές του Σιν Φέιν, πρώην πολιτικού κλάδου των παραστρατιωτικών του IRA και υποστηρικτές της επανένωσης, κέρδισαν για πρώτη φορά τις τοπικές εκλογές. Και ενώ το Σιν Φέιν είναι πλέον το κόμμα που έχει την πλειοψηφία στο Μπέλφαστ, οι δημοσκοπήσεις το φέρουν επίσης πρώτο στην πρόθεση ψήφου στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2025.

Πριν από το αποτέλεσμα, οι ενωτικοί είχαν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν τη σημασία που θα είχε η ανάδειξη μιας πλειοψηφίας καθολικών για το αν θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Όμως, σύμφωνα με τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ο Bρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία οφείλει να οργανώσει ένα δημοψήφισμα, «αν του φαίνεται πιθανό ότι μια πλειοψηφία θα εξέφραζε την επιθυμία η Βόρεια Ιρλανδία να μην αποτελεί πλέον τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος