Στη Βηρυτό εκτάκτως ο Νίκος Χριστοδουλίδης για το μεταναστευτικό

Σύνοψη
  • Αφορμή η ραγδαία αύξηση στις αφίξεις Σύρων προσφύγων στο Λίβανο με πλωτά μέσα από τις ακτές του Λιβάνου.

ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Κώστας Κωνσταντίνου

Στο Λίβανο μεταβαίνει εσπευσμένα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τη Δευτέρα, την επομένη δηλαδή της συνάντησης που θα έχει στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο λόγος της επίσκεψης είναι βέβαια αυτό που η ίδια η κυβέρνηση στη Λευκωσία περιγράφει πλέον ως «σοβαρή κρίση» στο Μεταναστευτικό, με αφορμή τη ραγδαία αύξηση στις αφίξεις Σύρων προσφύγων στο Λίβανο με πλωτά μέσα από τις ακτές του Λιβάνου.

«Όντως βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, σε μια κρίση», δήλωσε απόψε ο Κύπριος Πρόεδρος, «αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν και στο ό,τι είναι δυνατόν δεν αποκλείω τίποτα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κατάσταση και να είστε βέβαιοι ότι θα την αντιμετωπίσουμε». 

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι στο ταξίδι του στο Λίβανο θα τον συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και άλλοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι συνομίλησε εκ νέου με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, για το θέμα.

Ο Λίβανος ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τη Λευκωσία αρνείται σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας να δεχθεί ανάπτυξη της Frontex στα κυπριακά παράλια – τα οποία είναι και θαλάσσια εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Αν και δεν έχουν γνωσθεί οι λόγοι αυτής της άρνησης, η δήλωση της Πρέσβειρας του Λιβάνου σήμερα το μεσημέρι στην εφημερίδα «Πολίτης» ότι η χώρα της αδυνατεί να διαχειριστεί τα δύο εκατομμύρια των Σύρων, προσφύγων και άλλων όπως είπε οι οποίοι ζουν στο Λίβανο και πως η η βοήθεια που λαμβάνει η Βηρυτός από τις Βρυξέλλες «εάν υπάρχει είναι ψίχουλα», μάλλον παραπέμπει στο φόβο του Λιβάνου ότι με την Frontex οι ροές θα ανακοπούν με επαναπροωθήσεις, κάτι που ο Λίβανος υποστηρίζει ότι θα αποσταθεροποιήσει κι άλλο την ήδη τεταμένη κατάσταση στη χώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος