Στη σκιά του Qatargate η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών – Η απάντηση της Μετσόλα στην ερώτηση της ΕΡΤ

Βαριά η σκιά του Qatargate πάνω από τη Σύνοδο Κορυφής, με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να χαρακτηρίζει το σκάνδαλο «Πλήγμα για τη Δημοκρατία», να επισημαίνει ότι «τίποτα δεν θα μπει κάτω από το χαλί» και να προτείνει αλλαγή των κανόνων στη βουλευτική ασυλία. Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Ειρήνης Ζαρκαδούλα, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν νομικά παραθυράκια που πρέπει να καλυφθούν.

«Πρέπει να εξετάσουμε τις ΜΚΟ που συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο Διαφάνειας, εκείνες που δεν συμπεριλαμβάνονται, αλλά το χρησιμοποιούν σαν πηγή χρηματοδότησης» είπε η Ρομπέρτα Μετσόλα.

Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποκάλυψε ότι συνάντησε 2 φορές εκπροσώπους του Κατάρ και απέρριψε τις προσκλήσεις τους να παρευρεθεί στην πρεμιέρα του Μουντιάλ.

Με το ωστικό κύμα του σκανδάλου να μην έχει κοπάσει, ο Εμανουέλ Μακρόν που παρακολούθησε από τις κερκίδες στο Κατάρ την πρόκριση της Γαλλίας και συνάντησε τον εμίρη Αλ Θάνι και άλλους αξιωματούχους της χώρας, τόνισε ότι πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών.

«Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να βασιστούμε στα γεγονότα. Το Ευρωκοινοβούλιο κάνει αυτά που πρέπει Και αυτό είναι καλό για τη διαφάνεια και για να δίνει το καλό παράδειγμα», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Η αντίδραση στη διαφθορά πρέπει να είναι αποφασιστική τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι.

«Πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι το τέλος και δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις. Η αξιοπιστία εξαρτάται από αυτό», επεσήμανε η πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε σχέδιο δέκα σημείων κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με το οποίο – μεταξύ άλλων- κλείνει η πόρτα στους λομπίστες του Κατάρ, αναστέλλεται κάθε νομοθετικό έργο που σχετίζεται με το εμιράτο και συστήνεται επιτροπή διαφάνειας για τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς από τρίτες χώρες.

επιμέλεια: Σόνια Φίλη

Στο «μικροσκόπιο» πλέον οι λομπίστες και οι ΜΚΟ

Η λέξη κλειδί είναι «τα κενά», τα «παραθυράκια» που υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουσιαστικά επέτρεψαν να φτάσουμε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο αυτού του θεσμού, με τους 705 εκλεγμένους από τους πολίτες της ΕΕ ευρωβουλευτές.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα υποσχέθηκε να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος και μέτρα για να μην υπάρξουν τέτοια. Αυτό είναι και το καμπανάκι για τα 13.000 περίπου λόμπι και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες και όπως χαρακτηριστικά είπε και η Πρόεδρος του ΕΚ στην ερώτηση της ΕΡΤ μεγάλος θα είναι και ο έλεγχος των ΜΚΟ, διότι ορισμένες από αυτές λειτουργούν ως βιτρίνα.

ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος