Στη Μαύρη Θάλασσα η κατάσταση «μυρίζει μπαρούτι»

Μόσχα — Ανταπόκριση Αχιλλέας Πατσούκας

Λίγοτερο από είκοσι τέσσερις ώρες έχουν περάσει ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μπάιντεν και η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην Ανατολική Ουκρανία, όχι μόνο δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, αλλά αντίθετα, «μυρίζει μπαρούτι».

Λίγα λεπτά μετά την ενημέρωση πως δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία πλησιάζουν στη Μαύρη Θάλασσα, άμεσα δόθηκε η εντολή στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας να βγεί από τους ναυστάθμους, προκειμένου να λάβει μέρος σε ευρείας κλίμακας άσκηση με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, αποβατικών ναρκοθετικών καθώς και αεροσκαφών και ελικοπτέρων της αεροπορικής άμυνας του στόλου.

Από την Τρίτη βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα 15 ακόμα πολεμικά πλοία από τον στόλο της Κασπίας, τα οποία δίενυσαν απόσταση 150 χιλιομέτρων μέσα από τον Βόλγα. Την ίδια στιγμή, και οι ουκρανικές ένοπολες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως το ουκρανικό πεζικό ξεκίνησε στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με την Κριμαία. Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αποκάλυψε πως η συνομιλία ανάμεσα στον Πούτιν και στον Μπάιντεν διήρκησε πολύ, ενώ αναφορικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί η τετ-α-τετ συνάντηση ανάμεσα στους δύο προέδρους, εξήγησε πως είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί.

Πάντως, με την αρχή της Τετάρτης το Κρεμλίνο «έδειξε τα δόντια του». Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβη στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, και του διεμήνυσε πως αν o Tζο Μπάιντεν εννοεί πως θέλει να χτίσει ξανά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία μέσω νέων κυρώσεων, τότε να αναμένει μια πολύ αποφασιστική αντίδραση από το Κρεμλίνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος