Στη Λιβύη υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία – Τουρκικές διαρροές για μίσθωση της λιβυκής ΑΟΖ για γεωτρητικές έρευνες

Array

Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί σήμερα υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Η αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον Υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον Διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον Εκπρόσωπο του Προέδρου Ιμπραήμ Καλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθεί η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και σε αυτό το πλαίσιο το θέμα των εκλογών, θα επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε στρατιωτική εκπαίδευση και θα ανταλλάσσονται απόψεις για περιφερειακά ζητήματα».

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο ΤΥΠΕΞ Τσαβούσογλου θα υπογράψει τη διμερή συμφωνία για τη μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Συνάντηση Καλίν με Σάλιβαν – Τι συζητήθηκε

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε την Κυριακή (2/10) στην Κωνσταντινούπολη με τον Ιμπραχίμ Καλίν, Εκπρόσωπο Τύπου και Επικεφαλής Σύμβουλο του προέδρου της Τουρκίας.

Συζητήθηκαν οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τομείς συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία και περιφερειακά ζητήματα όπως ο πόλεμος της Ουκρανίας, το Αιγαίο και η Μεσόγειος, οι διαδικασίες ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις στον Νότιο Καύκασο.

Η τουρκική πλευρά φέρεται να τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε θέματα Αιγαίου και Μεσογείου, δηλώνοντας ότι οι επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας είναι απαράδεκτες

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Τ/Προεδρίας, με την εφαρμογή του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ εκφράστηκε η προσδοκία να αυξηθούν οι τομείςσυνεργασίας στη βάση κοινών συμφερόντων. Τονίστηκε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα F-16 θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών καιυπογραμμίστηκε ο κομβικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να ενεργούν με αρμονία και αλληλεγγύη έναντι των κοινών κινδύνων ασφαλείας και όλων των τρομοκρατικών απειλών.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος