Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ν. Αναστασιάδης – Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Δένδια στη Ν. Υόρκη

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Σειρά επαφών με ομολόγους του και με επικεφαλής διεθνών οργανισμών θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στο περιθώριο των εργασιών της 76ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα παραστεί στη σημερινή τελετή απονομής τιμητικής διάκρισης στον CEO της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρρις, θα έχει νωρίτερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της ηγεσίας της Επιτροπής κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ θα ενημερώσει από πλευράς του και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κoς Χριστοδουλίδης θα παραστεί, επίσης, σε δείπνο που θα παραθέσει απόψε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Αύριο, Δευτέρα (20/9), ο ΥΠΕΞ της Κύπρου θα έχει χωριστές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Κουβέιτ και της Κιργιζίας, και θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα παραστεί, επίσης, στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την αμερικανο-εβραϊκή οργάνωση AIPAC, καθώς και στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα προσφωνήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, ενώ θα παρακαθίσει, επίσης, σε γεύμα με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Το πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα παραστεί σε εκδήλωση που θα γίνει στην οικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα ΗΕ κ. Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, κατά την οποία ο Πρόεδρος θα τιμήσει τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) κ. Ντέιβιντ Χάρρις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απονέμει στον κ. Χάρρις το Παράσημο του Μέγα Διοικητού του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, που αποτελεί μια από τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις που απονέμεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, για τον σημαντικό ρόλο που ο κ. Χάρρις διαδραματίζει στην αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, Ισραήλ, καθώς και για τη στήριξη του στον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Απόψε ο κος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής τους οποίους θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αύριο, ο Ν. Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Ground Zero, όπου σε ειδική τελετή θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 9/11.

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ κα Όντρεϊ Αζουλέι στην οποία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της ατζέντας της 41ης Συνόδου της Γενικής Συνδιάσκεψης της ΟΥΝΕΣΚΟ που θα διεξαχθεί στο Παρίσι τον προσεχή Νοέμβριο και ζητήματα που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής Σύμβασης της Λευκωσίας η οποία αποτελεί εργαλείο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και παρέχει προστασία μέσω της ποινικοποίησης πράξεων παράνομων ανασκαφών, κλοπών και άλλων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει την καθιερωμένη, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, όπου θα αναφερθεί εκτενώς στο πρόγραμμα των επαφών του στις ΗΠΑ, καθώς και στη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και στην κοινή συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δεχθεί αντιπροσωπεία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), με τα μέλη της οποίας θα συζητήσει για την αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Κύπρου – Ισραήλ και θα τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος