Η ανάγκη για επιτάχυνση της θέσπισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών, συστηματικότερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, επισημάνθηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Απόφαση για την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή τον Ιούνιο του 2016
Όπως μεταδίδει ο Γ. Συριόπουλος από τις Βρυξέλλες για την ΕΡΤ, τα σημαντικότερα θέματα συζητήθηκαν την Πέμπτη, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνούν με ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής στην πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής και να αποδέχονται τις προτεινόμενες αλλαγές του κανονισμού λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν.
Επίσης, η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις για αλλαγές στη Συνθήκη του Δουβλίνου, καθώς και αναθεωρημένη πρόταση για τα λεγόμενα «ευφυή σύνορα». Το θέμα των εξωτερικών συνόρων θα εξεταστεί και πάλι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου.
Αναφορικά με την Τουρκία, οι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι κοινές δράσεις. Στη συνάντηση των ηγετών με τον Αχμέτ Νταβούτογου, ασκήθηκε πολύ ισχυρή πίεση προς την Άγκυρα να προχωρήσει σε δραστικότερα μέτρα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών .
Επίσης, στο επίκεντρο των εργασιών της δεύτερης ημέρας βρέθηκε η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς – η ένωση κεφαλαιαγορών και η τραπεζική ένωση, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στα συμπεράσματα για το σύστημα εγγύησης καταθέσεων, λόγω διαφωνίας της Γερμανίας. Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι τον Ιούνιο.
Παράλληλα, εξετάστηκε η ενεργειακή πολιτική.
Δεν τρέφει αυταπάτες για το 2016, δήλωσε προτού αρχίσουν οι συνομιλίες κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το ερχόμενο έτος η Ε.Ε., όπως η προσφυγική κρίση ή το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, που έχει προτείνει η Επιτροπή να λειτουργεί από το 2024.
Τη θέση Ρέντσι υποστήριξαν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός φέρεται να είπε στη Μέρκελ ότι δεν πρέπει να λέει ότι “η Γερμανία δίνει το αίμα της για την Ευρώπη” και ανέφερε την εξαγορά των ελληνικών αεροδρομίων για να ενισχύσει τη θέση του.
Η κόντρα συνεχίστηκε για το θέμα του αγωγού NorthStreem που θα τροφοδοτεί με ρωσικό φυσικό αέριο τη Γερμανία και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 2 δισ. ευρώ.
Ρεπορτάζ: Γ. Συριόπουλος
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Μέσα στους επόμενους 6 μήνες οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (vid)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος