Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η τουρκική κυβέρνηση να σέβεται την ιστορία θρησκευτικών χώρων

ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας την μετατροπή της Αγίας Σοφίας του Αίνου στην Ανδριανούπολη, σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση την παραμονή των Χριστουγέννων ανέφερε: «γνωρίζουμε την επαναλειτουργία του τζαμιού στο Ένεζ μετά από εκτεταμένη αποκατάσταση. Ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει και να διασφαλίσει την πρόσβαση στους χώρους και τα κτίρια που έχουν φιλοξενήσει διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, με τρόπο που θα σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία τους».

Η “Αγία Σοφία Αδριανούπολης”

H Αγία Σοφία του Ενέζ (Αίνου) βρίσκεται στην περιφέρεια της Αδριανούπολης στην αρχαία πόλη Ενέζ. Η αρχική βυζαντινή εκκλησία είχε μετατραπεί σε τζαμί από τον Μωάμεθ ΙΙ όπως και η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης αλλά πριν από 56 χρόνια υπέστη πολλές καταστροφές λόγω σεισμού. Βρίσκεται κοντά στα τείχη του Ενέζ. Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέλαβε την αποκατάσταση του τεμένους και οι εργασίες κράτησαν 6 χρόνια.

Στις 24 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή έγινε η τελετή της επαναλειτουργίας του τεμένους από τον Αλί Ερμπάς. Η ημέρα είναι συνήθως ημέρα της προσευχής της Παρασκευής που αντιστοιχεί με την Κυριακή του Χριστιανισμού. Υπενθυμίζεται ότι και η επίσημη έναρξη λειτουργία της Αγίας Σοφίας της Πόλης ως τέμενος έγινε Παρασκευή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος