Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές υπερπτήσεις: Συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας και την ανησυχία της Ουάσιγκτον προκάλεσε η νέα τουρκική πρόκληση, με πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη και οι συνολικά 44 χθεσινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, σχολίασε: «Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα: Τουρκικά μαχητικά έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη – Οργή Αθήνας

Στην Αθήνα έπειτα από τη νέα τουρκική πρόκληση έγινε άμεσα εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη, με το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και για ενέργεια που υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ και αποτελεί σαφή απειλή για την ΕΕ, ενώ προχώρησε στην ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών πάντως, με μία εμπρηστική ανακοίνωση αργά χθες βράδυ, μιλάει για “απαραίτητη απάντηση” σε πρόσφατες ελληνικές παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, και κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της Τουρκίας στη διεθνή κοινή γνώμη.

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος