«Σταύρωση» στη Μαριούπολη: Μαρτυρικές οι ώρες που περνούν οι εγκλωβισμένοι άμαχοι

Για τους εγκλωβισμένους υπερασπιστές του εργοστασίου της «Αζοφστάλ» και όσους κατοίκους της Μαριούπολης απέμειναν στη μαρτυρική πόλη η Ανάσταση αναβάλλεται, καθώς οι ελπίδες για Πασχαλιάτικη εκεχειρία αποδείχθηκαν φρούδες. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία.

Αποζητούν επίμονα να βγουν έξω στο φως και να δουν τον ήλιο… Γυναίκες και παιδιά παραμένουν στα υπόγεια του «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη, κάποιοι ακόμη και από την αρχή των επιθέσεων.

«Ελπίζω, να φύγουμε από εδώ, να δούμε τον ήλιο, γιατί είμαστε εδώ μέσα για σχεδόν δύο μήνες» λέει ένα παιδί ενώ μια γυναίκα αναφέρει ότι «είμαστε συγγενείς των εργαζομένων. Αυτό έμοιαζε να είναι το πιο ασφαλές σημείο όταν ήρθαμε, όταν το σπίτι μας έπιασε φωτιά και δεν μπορούσαμε να μείνουμε εκεί».

Το βίντεο δημοσιεύουν τα Τάγματα του Αζόφ που έχουν οχυρωθεί στις χαλυβουργικές εγκαταστάσεις μαζί με Ουκρανούς στρατιώτες αλλά και συνολικά πάνω από 1.000 αμάχους. Στο συγκεκριμένο κτίριο βρίσκονται 15 παιδιά που προσπαθούν με κάθε τρόπο να στρέψουν την προσοχή τους μακριά από τους βομβαρδισμούς.

«Παίζουμε με τα κινητά μας αλλά θέλουμε να πάμε στο σπίτι, να δούμε τον ήλιο» λέει ένα από αυτά ενώ ένα άλλο τονίζει: « είδα ότι ήρθατε και ήθελα να σας πως κάτι. Θέλουμε ειλικρινά να γυρίσουμε στο σπίτι, να μείνουμε ζωντανοί και να δούμε τους δικούς μας»

Πάνω από το έδαφος οι μάχες δεν έχουν κοπάσει, ενώ οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για νέα ρωσική επίθεση στο «Αζοφστάλ».

«Άρχισαν και πάλι τις αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή του εργοστασίου, εκεί που βρίσκονται οι στρατιώτες μας και προσπαθούν και κάνουν επιχειρήσεις για να μπουν» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Ολάσκι Αρεστόβιτς

Ούτε το Πάσχα δεν φαίνεται να γίνεται αφορμή για να σταματήσουν οι επιθέσεις, με τον Ουκρανό πρόεδρο να στέλνει το μήνυμά του: «Ελπίζουμε στην Ανάσταση. Πιστεύουμε στη νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο. Και προσευχόμαστε ο Θάνατος να ηττηθεί».

Στους δρόμους της πόλης μπορεί κανείς να δει μόνο ρωσικά άρματα και οχήματα, ενώ μαχητές των φιλορώσων αυτονομιστών κάνουν συνεχώς περιπολίες στο κέντρο, αλλά και κοντά στο «Αζοφστάλ» που παραμένει αποκλεισμένο.

Ο κόσμος προσπαθεί να βρει φαγητό και νερό, κάνοντας πολλές φορές τεράστιες διαδρομές. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα στην πόλη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας: «Η κατάσταση στη Μαριούπολη επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι κάτοικοι μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο δρόμο χωρίς να πρέπει να κρύβονται από τις επιθέσεις των Ουκρανών Ναζί».

Όμως οι κάτοικοι δηλώνουν πως ακούν ακόμη εκρήξεις και πυροβολισμούς.

«Ο κόσμος σκοτώνεται ακόμη και κοντά στις φωτιές όπου μαγειρεύει, κάποιοι πήγαν βόλτα τα σκυλιά τους και σκοτώθηκαν από τα σκάγια» δηλώνει η Γιούλια Κατίκινα, κάτοικος της Μαριούπολης.

Συγγενείς όσων παραμένουν στη Μαριούπολη επικοινωνούν όπως μπορούν με τους ανθρώπους τους. Συνομιλίες που μερικές φορές είναι δυσβάστακτες… Ο κόσμος πάλι δεν κατάφερε να φύγει από την περιοχή…

«Είμαι 78 ετών. Δεν μπορώ να περπατήσω και θέλω η κόρη μου να έρθει πίσω» λέει μια γυναίκα που έχει εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη.

Έξω από την πόλη νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν κι άλλους μαζικούς τάφους, με τους Ουκρανούς να δηλώνουν πως εκεί οι Ρώσοι μεταφέρουν τους νεκρούς που βρίσκουν στο δρόμο ή στα συντρίμμια. Οι νεκροί στη Μαριούπολη εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 10.000.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος