Σταθερή η θέση των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου: “Οι πόροι πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των κοινοτήτων”

“H πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τον διαμερισμό των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει“, διευκρινίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις νέες απειλές του του Τούρκου Προέδρου, κατά της Κύπρου και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα οικόπεδα της περιοχής.

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των κοινοτήτων” ανέφερε στην ΕΡΤ εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ουάσιγκτον ότι οι πόροι πρέπει να μοιράζονται αναλόγως με το ποσοστό πληθυσμού των δύο κοινοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι την λέξη “equitably” που χρησιμοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλες τις ανακοινώσεις, για την απόδοση της έννοιας “δίκαια” την είχε ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία όταν ετέθη το θέμα για πρώτη φορά προ δεκαετίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους πόρους στην ΑΟΖ της και όπως πρόσθεσε “αυτό είναι συνεπές με την θέση των ΗΠΑ για όλα τα κράτη”. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι σε “τομείς αλληλοεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων διεκδικήσεων καλούμε τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Κατά τα λοιπά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι “οι ΗΠΑ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα μέρη να λάβουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης”.

Ανταπόκριση – Ουάγκιγκτον: Λένα Αργύρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος