Σταϊνμάιερ: Πρώτη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο – Υποσχέθηκε υποστήριξη στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Στη Λευκωσία ο Γερμανός Πρόεδρος χαιρέτισε τις νέες προσπάθειες για άρση της διαίρεσης της Κύπρου και υποσχέθηκε τη γερμανική υποστήριξη στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.

Ανταπόκριση – ΕΡΤ: Γιώργος Παππάς

«Είναι καιρός να εργαστούμε με νέο θάρρος για μια λύση στο Κυπριακό», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ στη Λευκωσία σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ό,τι μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης πρέπει να γίνει, είπε ο Σταϊνμάερ. Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Σταϊνμάιερ έχει άριστη γνώση των παραμέτρων του κυπριακού. Η Γερμανία, είπε, «είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και να προωθηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε τη συνδρομή της Γερμανίας στην αναζήτηση λύσης του κυπριακού. «Το μήνυμά μας είναι ότι η λύση βρίσκεται στην Άγκυρα», είπε ο Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Γερμανία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία.

Ο γερμανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Γερμανία υποστηρίζει μια λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για μία διζωνική, δικοινοτική Δημοκρατία. Εξέφρασε ικανοποίηση που ο ΟΗΕ όρισε την πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, María Angela Holguín Cuéllar, νέα ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ένα νέο γύρο συνομιλιών μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά το 2017. Ταυτόχρονα η Γερμανία στηρίζει και πρακτικά τη δράση του ΟΗΕ και για πρώτη φορά συμμετέχει με την αποστολή 15 αστυνομικών στην ειρηνευτική δύναμη που σταθμεύει στην Κύπρο.

Θέμα των συνομιλιών Σταϊνμάγερ – Χριστοδουλίδη αποτέλεσε και η στενότερη στρατιωτική συνεργασία. Ο γερμανός Πρόεδρος ευχαρίστησε την Κύπρο για την προσωρινή εγκατάσταση περίπου 1.000 στρατιωτών της Μπούντεσβερ στο νησί για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν Γερμανοί πολίτες από τη Μέση Ανατολή. Η Κύπρος είναι «πραγματικά ασφαλές καταφύγιο» και «άγκυρα σταθερότητας» για την Ευρώπη και τη Γερμανία στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Σταϊνμάιερ.

Αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα, ο Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Σταϊνμάγερ για την απόφαση της Γερμανίας να δεχτεί πέρυσι περίπου 1.000 μετανάστες από την Κύπρο μέσω του εθελοντικού ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης. Ο Σταϊνμάγερ από την πλευρά του αναγνώρισε ότι η Κύπρος χρειάζεται τη στήριξη ολόκληρης της ΕΕ στο θέμα αυτό καθώς φιλοξενεί ποσοστιαία το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος