Στα 56 έφτασαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Βρετανία

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Τριάντα έξι ακόμη περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν στην Βρετανία. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) εντόπισε 36 επιπλέον κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Αγγλία.

Τα τελευταία κρούσματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων που επιβεβαιώθηκαν στην Αγγλία από τις 7 Μαΐου σε 56.

Ο ιός συνήθως δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής άτομο με άτομο ή επαφής με αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από ένα άτομο με ευλογιά των πιθήκων, όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή σκεύη. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ενώ το τρέχον ξέσπασμα είναι σημαντικό και ανησυχητικό, ο κίνδυνος για τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει χαμηλός επισημαίνει η κυβέρνηση.

Η Υπηρεσία Υγείας καλεί οποιονδήποτε έχει ασυνήθιστα εξανθήματα ή σημάδια σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός του, ειδικά στα γεννητικά του όργανα, να επικοινωνήσει αμέσως με το τριψήφιο νούμερο για την δημόσια υγεία ή την τοπική του υπηρεσία σεξουαλικής υγείας.

Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των περιπτώσεων που εντοπίστηκαν ήταν σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, επομένως το UKHSA συνεχίζει να προτρέπει αυτήν την κοινότητα να είναι σε εγρήγορση για τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να ειδοποιούν τις κλινικές πριν από την επίσκεψη τους και μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η κλήση ή η συζήτησή τους θα αντιμετωπιστεί με ευαισθησία και εμπιστευτικότητα.

Η Δρ. Σούζαν Χόπκινς, Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος του UKHSA, δήλωσε: «Εκτός από τις αναφορές για περαιτέρω περιπτώσεις που εντοπίστηκαν σε άλλες χώρες παγκοσμίως, συνεχίζουμε να εντοπίζουμε επιπλέον κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επειδή ο ιός μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, καλούμε όλους να γνωρίζουν τυχόν ασυνήθιστα εξανθήματα ή βλάβες και να επικοινωνήσουν με μια υπηρεσία σεξουαλικής υγείας εάν έχουν συμπτώματα».

Οι ομάδες προστασίας της υγείας του UKHSA επικοινωνούν με άτομα που θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και συμβουλεύουν όσους έχουν αξιολογηθεί για τον κίνδυνο και παραμένουν καλά να απομονωθούν στο σπίτι για έως και 21 ημέρες. Επιπλέον, το UKHSA έχει προμήθειες ενός ασφαλούς εμβολίου ευλογιάς (που ονομάζεται Imvanex) το οποίο προσφέρεται σε εντοπισμένες στενές επαφές των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με ευλογιά πιθήκου για να μειώσει τον κίνδυνο συμπτωματικής μόλυνσης και σοβαρής ασθένειας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο εμβολιασμός επαφών κρουσμάτων υψηλού κινδύνου. Από τις 10 π.μ. στις 23 Μαΐου 2022, περισσότερες από 1.000 δόσεις Imvanex έχουν εδοθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία χορήγησης στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Υπάρχουν περισσότερες από 3.500 δόσεις Imvanex στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος