Στ. Μελετλίδης: Ο Έλληνας ηφαιστειολόγος που παρακολουθεί το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα (video)

Επιφορτισμένος με την παρακολούθηση του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα, στα Κανάρια Νησιά, είναι ένας Έλληνας ηφαιστειολόγος. Για την ξεχωριστή εμπειρία του να παρακολουθεί τη συμπεριφορά ενός ενεργού ηφαιστείου μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Σταύρος Μελετλίδης.

Διδάκτρωρ στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και υπάλληλος στο Γεωγραφικό Ινστιτούτο της Ισπανίας o Έλληνας επιστήμονας αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε σημείο αναπνοής από το ηφαίστειο το οποίο καπνίζει ακόμα.

«Έχουμε στήσει εδώ το κέντρο επιχειρήσεων. Παίρνουμε στίγματα και πρέπει να είμαστε κοντά για να μπορούμε να το παρακολουθούμε», δήλωσε ο κ. Μελετλίδης, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ισπανία 22χρόνια.

«Η δραστηριότητα στη Λα Πάλμα ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου με σεισμικές δονήσεις και ανύψωση του εδάφους. Στις 19 Σεπτεμβρίου έγινε η έκρηξη και μετά τη στάχτη ξεκίνησε η λάβα. Αυτή την στιγμή έχουν χαθεί πάνω από 800 σπίτια, έχει κοπεί η κίνηση σε αυτή την πλευρά του νησιού και η λάβα έχει φτάσει στη θάλασσα», περιέγραψε ο ηφαιστειολόγος.

Στ. Μελετλίδης: Ο Έλληνας ηφαιστειολόγος που παρακολουθεί το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα (video)
(Luismi Ortiz/UME, via AP)

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί ακόμη κανείς να πει με βεβαιότητα πώς θα συμπεριφερθεί το ηφαίστειο. «Όλα τα Κανάρια νησιά είναι ηφαιστειακά. Πριν από τέσσερα χρόνια βάλαμε περισσότερους σταθμούς για την παρακολούθηση των ηφαιστείων και από το 2017 και μετά, είχαμε δύο – τρεις φορές ισχυρή σεισμική δραστηριότητα».

Όπως εξήγησε ο κ. Μελετλίδης, οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι ότι η εξέλιξη θα ήταν αρνητική καθώς το ηφαίστειο είχε πολύ ενέργεια. «Ο κόσμος ενημερώθηκε μερικές ημέρες πριν από την έκρηξη. Η Πολιτική Προστασία είχε προετοιμάσει τον κόσμο. Όταν δόθηκε το σήμα για εκκένωση δεν υπήρχε θύμα, δεν υπήρχε τραυματίας, δεν κάηκαν ζώα. Πήρανε με φορτηγά τα πάντα».

Περιγράφοντας τις συνέπειες που έχει στο οικοσύστημα η λάβα, ο ειδικός είπε ότι από όπου περνάει δεν θα μπορεί να υπάρξει πια καλλιέργεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος