Σρι Λάνκα: Άδεια ελλιμενισμού σε κινεζικό ερευνητικό πλοίο παρά τις ανησυχίες Ινδίας και ΗΠΑ

Array

Παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ και τις Ινδίας ότι το κινεζικό ερευνητικό πλοίο που έφτασε στη Σρί Λάνκα θα επιδοθεί σε κατασκοπεία, οι αρχές έδωσαν άδεια ελλιμενισμού στο Yuan Wang 5 υπό τον όρο ότι δεν θα κάνει καμία επιστημονική έρευνα για όσο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της νήσου.

Το πλοίο επρόκειτο να φθάσει την 11η Αυγούστου, όμως το Κολόμπο ζήτησε από το Πεκίνο να αναβληθεί ο ελλιμενισμός μετά τις διαμαρτυρίες της Ινδίας, που εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια της.

Το Σάββατο 14/8, έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις, η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε πως αποφάσισε να επιτρέψει να ελλιμενιστεί το ερευνητικό σκάφος στο Χαμπαντότα και να παραμείνει εκεί για έξι ημέρες.

Το Νέο Δελχί θεωρεί πως το πλοίο έχει σκοπό να συγκεντρώσει δεδομένα για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας, που απέχει ελάχιστα από τη νήσο. Ευρύτερα, ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ινδικό Ωκεανό και στη Σρι Λάνκα, που θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής του.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πλευρά του, χαρακτηρίζει το πλοίο επιστημονικής έρευνας, πόρο του κινεζικού στρατού.

Την παραμονή της άφιξής του, η Ινδία ανακοίνωσε πως προσφέρει στη Σρι Λάνκα αεροσκάφος Dornier 228, με σκοπό να αυξηθούν οι δυνατότητες της νήσου ως προς τη θαλάσσια επιτήρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος