Squid Game-Honeycomb challenge: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με εγκαύματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γιατροί σε Βρετανία και Αυστραλία καθώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού των παιδιών που χρειάζονται δερματικά μοσχεύματα για την αποκατάσταση σοβαρών εγκαυμάτων που έχουν υποστεί, αναπαράγοντας ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από την τηλεοπτική σειρά «Squid Game».

Στη δεύτερη πρόκληση της σειράς, οι παίκτες καλούνται να κόψουν τις άκρες ενός μπισκότου μέχρι να μείνει μόνο ένα συγκεκριμένο σχήμα στη μέση. Όσοι αποτυγχάνουν, εκτελούνται. Στην «πρόκληση της κηρήθρας» («honeycomb challenge»), η οποία έχει γίνει viral χάρη στα σχετικά βίντεο στο TikTok, οι λάτρεις της σειράς προσπαθούν να φτιάξουν το γλυκό στο σπίτι, λιώνοντας ζάχαρη στους 150 βαθμούς Κελσίου ώστε να δημιουργήσουν το κολλώδες μείγμα, το οποίο κολλάει στο δέρμα σαν κόλλα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για τα εγκαύματα, Kayvan Shokrollahi, ανησυχεί ότι ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που τραυματίζονται προσπαθώντας να μιμηθούν την πρόκληση, θα μπορούσε να είναι η «κορυφή του παγόβουνου».

Ένας 14χρονος στην Αυστραλία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα τρίτου βαθμού, καθώς προσπάθησε να λιώσει τη ζάχαρη σε ένα πλαστικό κυπελλάκι που έβαλε στον φούρνο μικροκυμάτων.

«Το πρόβλημα είναι ότι το σημείο βρασμού της ζάχαρης είναι πάνω από 150 βαθμούς και οποιαδήποτε διαρροή ή επαφή του σιροπιού με το δέρμα, προκαλεί πολύ βαθύτερα εγκαύματα, τα οποία επιδεινώνονται από το γεγονός ότι κολλάει στο δέρμα».

Αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς είναι ότι τα περιστατικά αφορούν παιδιά 11 έως 15 ετών, ορισμένα από τα οποία χρειάστηκαν μεταμόσχευση δέρματος.

«Η συμβουλή μας είναι να πάρετε τα μέτρα που εφαρμόζουν οι σεφ όταν μαγειρεύουν γλυκά ή μαρμελάδες. Να φοράτε γάντια φούρνου κατά το μαγείρεμα ή όταν μεταφέρετε το μείγμα και φυσικά όλα αυτά να τα κάνετε υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα».

Εάν κάτι καυτό έρθει σε επαφή με το δέρμα σας, τότε θα πρέπει να ψύξετε αμέσως την περιοχή για 20 λεπτά με δροσερό νερό, να καλέσετε βοήθεια εάν το έγκαυμα απαιτεί ιατρική φροντίδα και να το καλύψετε χαλαρά με μεμβράνη ενώ μεταφέρεστε στο νοσοκομείο ή στον γιατρό, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

«Το πιο σημαντικό είναι να μην αφήνετε τα παιδιά ή τους εφήβους να φτιάχνουν κηρήθρες χωρίς επίβλεψη – η γνώση αυτών των βασικών πρώτων βοηθειών για εγκαύματα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας αν τραυματιστούν».

Οι αναζητήσεις στην Google για τη συνταγή κηρήθρας έχουν εκτοξευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που ξεκίνησε η εκπομπή τον περασμένο μήνα.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος