SPD, Πράσινοι, FDP: Προχωρούν οι διαβουλεύσεις του «σηματοδότη» στη Γερμανία

Βερολίνο, 2021-10-12 ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Οι ηγεσίες των τριών κομμάτων που βγήκαν νικητές στις παγγερμανικές εκλογές, Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι (Gruene), Φιλελεύθεροι (FDP) θα αποφασίσουν την ερχόμενη Παρασκευή, αν θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων (συνασπισμός «σηματοδότη») είναι μετεκλογικά η πιθανότερη εκδοχή για την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, το κόμμα του οποίου (SPD) ήρθε πρώτο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με 25,7%.

Μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις που είχαν τα τρία κόμματα, ανακοίνωσαν χθες ότι στη νέα συνάντησή τους την ερχόμενη Παρασκευή θα αποσαφηνιστεί, αν θα προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα σε κανονικές διαπραγματεύσεις. «Στόχος μας είναι την Παρασκευή να δημιουργήσουμε τη βάση, προκειμένου να υπάρξει σαφήνεια για τα επόμενα βήματα» είπε ο γενικός γραμματέας του κεντρώου κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Φόλκερ Βίσινγκ μετά το χθεσινό, δεύτερο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών των τριών κομμάτων.

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις περεταίρω εξελίξεις. «Τα κοινά σημεία είναι περισσότερα και οι διαφορές έγιναν μικρότερες», εκτίμησε ο γραμματέας των Πρασίνων Μίχαελ Κέλνερ. Στον επόμενο γύρο των διερευνητικών την Παρασκευή θα κατατεθούν εγγράφως όσα έχουν μέχρι τώρα συζητηθεί. Και στη συνέχεια τα κομματικά όργανα θα αποφασίσουν για την έναρξη διαπραγματεύσεων συνασπισμού. «Είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι μπορεί να βγει κάτι καλό» σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει να μην κάνουν δηλώσεις για το ακριβές περιεχόμενο των διαβουλεύσεων. Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του SPD, Ρολφ Μίτσενιχ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η εξέλιξη είναι καλή», ο πράσινος πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν είπε ότι συζητήθηκαν χθες τα θέματα Ευρώπη, προσφυγικό και μεταναστευτικό. Για την φορολογική, δημοσιονομική πολιτική, στην οποία υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ Φιλελευθέρων αφενός και Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων αφετέρου, ο γραμματέας του FDP, Βίσινγκ είπε ότι θα προχωρήσουν «βήμα προς βήμα».

Η χθεσινή συνάντηση διήρκησε τέσσερις ώρες με τη συμμετοχή του υποψήφιου καγκελαρίου του SPD Όλαφ Σολτς, των προέδρων των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς και του προέδρου του FDP Κρίστιαν Λίντνερ. Η διαβουλεύσεις διακόπτονται για το επόμενο διήμερο, επειδή ο Όλαφ Σολτς ως υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στις ΗΠΑ για τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Η επόμενη τρίτη και τελευταία διερευνητική συνάντηση των τριών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και στη συνέχεια τα κομματικά όργανα των τριών κομμάτων θα κληθούν να αποφασίσουν, αν θα δώσουν το «πράσινο» φως για τη διαπραγμάτευση μιας κυβερνητικής συμφωνίας του «σηματοδότη». Οι Πράσινοι σχεδιάζουν την σύγκληση ενός «μικρού συνεδρίου» την Κυριακή για τον σκοπό αυτόν, για τους Σοσιαλδημοκράτες θα αποφασίσει το διευρυμένο Προεδρείο του κόμματος, όπως και στην περίπτωση των Φιλελευθέρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος