SpaceX, Αποστολή Crew-4: Η Ιταλίδα αστροναύτης Samantha Cristoforetti η πρώτη γυναίκα της οποίας ο μεταβολισμός θα μελετηθεί στο διάστημα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Πριν από λίγη ώρα η διαστημική αποστολή Crew-4 ξεκίνησε επιτυχώς από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της Florida με διαστημόπλοιο της εταιρείας SpaceX του Elon Musk. Προορισμός, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, με σκοπό την πραγματοποίηση πολλών επιστημονικών πειραμάτων.

Το πλήρωμα του διαστημόπλοιου αποτελείται από τον Διοικητή Kjell Lindgren, 49χρονος γιατρός, τον πιλότο Robert Hines, Αμερικανός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, την Jessica Watkins, 33 ετών, γεωλόγος ειδικευμένη στις χιονοστιβάδες στον Άρη, και την 45χρονη Ιταλίδα αστροναύτη Samantha Cristoforetti, γνωστή και ως ‘AstroSamantha’, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). 

Γεγονός υψίστης επιστημονικής σημασίας και υπερηφάνειας τόσο για την Ιταλία όσο και για την ESA θεωρείται η συμμετοχή της AstroSamantha, εφόσον η ίδια θα είναι στο επίκεντρο της μελέτης “Nutriss”, η οποία στοχεύει στην κατανόηση της αντίδρασης της μικροβαρύτητας στη μεταβολική δραστηριότητα του γυναικείου σώματος. Πρόκειται περί πρωτειάς, εφόσον είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια τέτοια έρευνα πραγματοποιείται στον γυναικείο μεταβολισμό, σε σχέση με παλαιότερες μελέτες σε άνδρες αστροναύτες. 

Όπως εξηγούν από το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης που διαχειρίζεται την εν λόγω μελέτη, στόχος είναι ο ορισμός ενός διατροφικού πρωτοκόλλου για μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές για τον οργανισμό των γυναικών αστροναυτών.

Εκτός από τις αλλαγές στη γυναικεία μεταβολική δραστηριότητα, οι άλλες μελέτες της Αποστολής Crew-4 προβλέπουν: την κατασκευή ενός τεχνητού αμφιβληστροειδούς σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, το τεστ του ρομπότ Cimon, με τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό την αλληλεπίδραση με τους αστροναύτες υπό δύσκολες συνθήκες, και τον προγραμματισμό από τη Γη των “διαστημικών μελισσών” (Astrobee), ιπτάμενων ρομπότ με έλικα με σκοπό την παρακολούθηση του Διαστημικού Σταθμού όταν οι αστροναύτες ασχολούνται με υπαίθριες δραστηριότητες.

Ο ελλιμενισμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναμένεται στις 28 Απριλίου, στις 3:15 π.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ η επιστροφή του πληρώματος είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος