Σουηδία: Πυρηνικός αντιδραστήρας κλείνει απροσδόκητα μετά από βλάβη σε τουρμπίνα

Array

Ένας αντιδραστήρας σε πυρηνικό σταθμό στη νότια Σουηδία τέθηκε απροσδόκητα εκτός λειτουργίας την Τετάρτη μετά από βλάβη στην τουρμπίνα του, δήλωσε ο σουηδικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SVT.

«Ο αντιδραστήρας 3 του Oskarshamn είναι αποσυνδεδεμένος από το ηλεκτρικό δίκτυο λόγω διακοπής λειτουργίας της τουρμπίνας. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε η εκπρόσωπος του εργοστασίου Désirée Liljevall στο SVT.

Δεν αναφέρθηκαν διαρροές ραδιενέργειας ή άλλοι πιθανοί κίνδυνοι. Ωστόσο, η διακοπή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και τα προβλήματα εφοδιασμού κάνουν τις ευρωπαϊκές χώρες να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν αρκετή ενέργεια για τον ερχόμενο χειμώνα.

Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το 1980 και η έναρξη λειτουργίας πραγματοποιήθηκε πέντε χρόνια αργότερα.

Το εργοστάσιο του Oskarshamn διέθετε αρχικά τρεις αντιδραστήρες, αλλά οι δύο έκλεισαν οριστικά. Κανονικά έχει ισχύ 1.400 μεγαβάτ.

Η Σουηδία, μια χώρα περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, διαθέτει άλλους δύο πυρηνικούς σταθμούς: έναν στο Φόρσμαρκ βόρεια της Στοκχόλμης και έναν στο Ρίνγκαλς νότια του Γκέτεμποργκ.

Νωρίτερα φέτος, η επανεκκίνηση του ενός από τους δύο αντιδραστήρες στο εργοστάσιο του Ρίνγκαλς αναβλήθηκε για τις 31 Ιανουαρίου λόγω συντήρησης.

Πηγή: abcnews.go.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος