Σουηδία: Η Μαγκνταλένα Άντερσον πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας

Μαγκνταλένα Άντερσον που ηγείται των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία, , εξελέγη σήμερα πρωθυπουργός της χώρας από το κοινοβούλιο και έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση αυτή.

Αν και πρωταθλήτρια της ισότητας των δύο φύλων, η Σουηδία δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργό, αντίθετα με άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Προηγήθηκαν πολλές αβέβαιες διαπραγματεύσεις επί σειρά ημερών και εντέλει η Άντερσον συγκέντρωσε σήμερα 117 ψήφους  αφού χθες το βράδυ το Αριστερό Κόμμα συμφώνησε να τη στηρίξει.

Στον πρωθυπουργικό θώκο  διαδέχεται τον Στέφαν Λεβέν που αποφάσισε να παραιτηθεί έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία και καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του 2022 που προμηνύονται δύσκολες για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Στην συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι περίπου 700.000 συνταξιούχοι θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνει κατά 1.000 κορώνες (περίπου 100 ευρώ) τον μήνα. Η Άντερσον κέρδισε επίσης τη στήριξη  για τον προϋπολογισμό της για το 2022, η υιοθέτησή του οποίου από το κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να είναι δύσκολη.

Η επόμενη πρόκληση για την Άντερσον είναι να πείσει τους ψηφοφόρους να διατηρήσουν το κόμμα της στην εξουσία στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2022. Το κόμμα της  εξακολουθεί να είναι ισχυρό αλλά συγκεντρώνει συμφωνα με δημοσκοπήσεις το 25% της πρόθεσης ψήφου, κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχουν καταγράψει ποτέ.

Οι αντίπαλοι, το κόμμα των Μετριοπαθών που δηλώνουν έτοιμοι να κυβερνήσουν, έχουν προσεγγίσει προσεγγίσει το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD) .

Η Άντερσον αναμένεται  να προτάξει προτεραιότητες  όπως «να ανακτήσει τον δημοκρατικό έλεγχο» των σχολείων, του συστήματος υγείας και των οίκων ευγηρίας μετά το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων, να καταστήσει τη Σουηδία πρωταθλήτρια υπέρμαχο του κλίματος και να καταπολεμήσει τον διαχωρισμό και τον βίαιο πόλεμο των συμμοριών στη Σουηδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters,dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος