Σουηδία: Η Ε.Ε να τιμωρήσει τους Ιρανούς που βοηθούν τη Ρωσία

Array

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τιμωρήσει όσους Ιρανούς πολίτες μπορεί να αποδειχθεί ότι προμήθευσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους τη Ρωσία για χρήση στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, επιπλέον των κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της καταστολής των διαδηλωτών από την Τεχεράνη, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας.

«Νομίζω ότι αν μπορέσουμε να βρούμε τους ενόχους, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν κυρώσεις», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Όσοι βοηθούν τη Ρωσία στην επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας πρέπει να τιμωρηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και οι κυρώσεις είναι ο μόνος τρόπος, όπως το βλέπω, για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για αυτό», είπε μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ.

Τα κράτη της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τριών ατόμων και μιας οντότητας που είναι υπεύθυνη για τις αποστολές με drone.

Οι υπουργοί της ΕΕ επέβαλαν τη Δευτέρα νέες κυρώσεις σε Ιρανούς και οργανώσεις για,  ευρεία χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών.

Το Ιράν έχει βυθιστεί σε διαδηλώσεις από τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισας Mahsa Amini, που συνελήφθη από την ηθική αστυνομία της χώρας πριν από δύο μήνες. Η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει για την αναταραχή τους ξένους εχθρούς της και τους πράκτορες τους.

Ο Μπίλστρομ είπε ότι οι πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ είναι δικαιολογημένες επειδή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και «το μέγεθος της βίας που στρέφεται στους ανθρώπους στους δρόμους είναι τρομακτικό».

Ο ίδιος  πιστεύει ότι υπάρχει «ακόμη κάποιο περιθώριο κουβέντας» για την πυρηνική συμφωνία, αλλά είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της επίτευξης συμφωνίας με την Τεχεράνη.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος