Το βρετανικό BBC ανακοίνωσε ότι οι σουδανικές αρχές συνέλαβαν τρεις δημοσιογράφους της στο Χαρτούμ, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό.
Το BBC πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι της Αραβικής Υπηρεσίας μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία στο Χαρτούμ. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι το «BBC» συνεργάζεται με τις αρχές για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή τους. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τις σουδανικές αρχές.
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Χαρτούμ και της δίδυμης πόλης του, Ομντουρμάν, σύμφωνα με το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν εκτόξευσαν αληθινά πυρομαχικά, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ειδικά στην περιοχή του προεδρικού μεγάρου.
Εικόνες που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σύννεφα καπνού από δακρυγόνα να καλύπτουν συγκεντρώσεις στο Χαρτούμ και διαδηλωτές να πετάνε πέτρες και άδεια γκαζάκια στις δυνάμεις ασφαλείας.
Ακτιβιστές είπαν ότι τουλάχιστον 12 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για περίθαλψη, ενώ δεν αναφέρθηκαν θάνατοι. Διαδηλώσεις ξέσπασαν και σε άλλα μέρη του Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής πόλης Πορτ Σουδάν.
Οι διαμαρτυρίες της Δευτέρας είναι οι τελευταίες σε μια σειρά βίαιων διαδηλώσεων από τότε που ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Abdalla Hamdok υπό την ηγεσία των πολιτών στις 25 Οκτωβρίου.
Η αναταραχή στη χώρα επιδεινώθηκε μετά την παραίτηση του Hamdok στις 2 Ιανουαρίου, όταν οι προσπάθειές του να βρει συμβιβασμό μεταξύ του στρατού και του φιλοδημοκρατικού κινήματος απέτυχαν.
Ανταπόκριση από Λίβανο: Ουαλίντ Ελίας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος