Σουδάν: Συνομιλία Μπλίνκεν με τον ανατραπέντα πρωθυπουργό – Χωρίς κοινή ανακοίνωση το Σ.Α μετά την έκτακτη συνεδρίαση

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε τηλεφωνικά με τον Σουδανό ανατραπέντα πρωθυπουργό, Αμπντάλα Χάμντοκ, που οδηγήθηκε στο σπίτι του μετά την κράτησή του από τον στρατό, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που διένειμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για την απελευθέρωση του πρωθυπουργού» και «επανέλαβε την έκκλησή του στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις να αφήσουν ελεύθερους όλους τους πολιτικούς ηγέτες που κρατούν και να εγγυηθούν την ασφάλειά τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του κ. Μπλίνκεν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε εκτάκτως χθες Τρίτη κεκλεισμένων των θυρών για το Σουδάν, με τα κράτη μέλη του να εκφράζουν ανησυχία, την επομένη του στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Χαρτούμ. Βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση κοινής ανακοίνωσης. 

Το σχέδιο του κειμένου δεν προβλέπει πλέον, όπως η αρχική εκδοχή του που διανεμήθηκε στα κράτη μέλη, την καταδίκη του στρατιωτικού πραξικοπήματος «με τον πιο σθεναρό τρόπο», μολαταύτα διατηρεί την καταδίκη του, διευκρίνισε διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μένει να φανεί εάν η Ρωσία –η οποία δεν συμμερίστηκε τη Δευτέρα την απερίφραστη καταδίκη της ανατροπής της μεταβατικής κυβέρνησης από τους διεθνείς εταίρους της– θα συναινέσει να διατηρηθεί η φράση αυτή στην κοινή ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος