Σουδάν: Bιασμός 8 διαδηλωτριών από τις δυνάμεις ασφαλείας

Η διευθύντρια της Μονάδας Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών, στο Σουδάν, είπε ότι η επιτροπή κατέγραψε τον βιασμό 8 κοριτσιών από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις, που έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή για να απαιτήσουν την πολιτική εξουσία και να απορρίψουν το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι δηλώσεις της έρχονται, μια ημέρα αφότου, τα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσαν ότι έλαβαν αναφορές για περιπτώσεις βιασμού που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων.

Η διευθύντρια της μονάδας, η οποία συνδέεται με το Υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης, Σελίμα Αλ-Χαλίφα, είπε στο BBC, ότι «συστηματικός βιασμός» έλαβε χώρα στην περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου, στη σουδανική πρωτεύουσα το βράδυ της Κυριακής, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Η Αλ Χαλίφα, πρόσθεσε ότι ένα από τα θύματα υπέβαλε αναφορά στη αστυνομία για βιασμό, ενώ τα υπόλοιπα κορίτσια απέφυγαν να υποβάλουν καταγγελίες.

Η αξιωματούχος είπε ότι η μονάδα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών παρείχε ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα.

Την Τρίτη, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι έλαβε 13 καταγγελίες για βιασμό και ομαδικό βιασμό από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που ζητούσαν πολιτική διακυβέρνηση.

Η διαδήλωση της Κυριακής προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, για να διαμαρτυρηθούν κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 25ης Οκτωβρίου και της συμφωνίας της 21ης Νοεμβρίου που υπέγραψε ο αρχηγός του στρατού, Abdel Fattah al-Burhan, με τον πρωθυπουργό, Abdalla Hamdok.

Επιμέλεια: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος