Σούνακ-G7: Να αυξήσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας ώστε να σταματήσει τις ρωσικές δυνάμεις

Ο Ρίσι Σούνακ θα καλέσει τους εταίρους «να αυξήσουν την ικανότητα της Ουκρανίας ώστε να σταματήσει τις ρωσικές δυνάμεις».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους εταίρους του της G7 για να σηματοδοτήσει την επέτειο από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ρίσι Σούνακ θα καλέσει τους εταίρους «να αυξήσουν την ικανότητα της Ουκρανίας ώστε να σταματήσει τις ρωσικές δυνάμεις», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται ήδη να προμηθεύσει όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας στην Ουκρανία.

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλη τη χώρα στις 11 π.μ. για να σηματοδοτηθεί η θλιβερή επέτειος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται να πει στους παγκόσμιους ηγέτες ότι «μία εξελιγμένη ικανότητα της Ουκρανίας, θα βοηθήσει στην προστασία των κρίσιμων πολιτικών υποδομών της και στην διατήρηση της άμυνας της πρώτης γραμμής». 

Αναμένεται επίσης να επαναλάβει την προσφορά του για υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε χώρες «που είναι σε θέση να παρέχουν αεροσκάφη στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην άμεση σύγκρουση».

Ο Ρίσι Σούνακ έθεσε την πιθανή παροχή όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας στον Πρόεδρο Ζελένσκι κατά την επίσκεψη του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του μήνα.

Ο κ. Σούνακ θα σταθεί με στρατιωτικό προσωπικό στην Ντάουνινγκ Στριτ, «ως τμήμα της εθνικής στιγμής προβληματισμού στις 11 το πρωί της Παρασκευής, για να αποτίσει φόρο τιμής στη γενναιότητα και το θάρρος όλων των Ουκρανών στον αγώνα τους εναντίον της Ρωσίας».

Μαζί με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Vadym Prystaiko, ο Πρωθυπουργός θα φιλοξενήσει μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς και εκπροσώπους από τα 10 έθνη που υποστηρίζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Interflex της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτών από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά, την Λιθουανία, την Νορβηγία, την Δανία, την Ολλανδία, την Σουηδία και την Φινλανδία.

Μαζί με τη σύζυγό του, Akshata Murty, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κρεμάσει επίσης ένα μπλε και κίτρινο στεφάνι στην πόρτα του Νο10.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τότε που ξέσπασε ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας στην ήπειρο μας, προτρέπω όλους να αναλογιστούν το θάρρος και τη γενναιότητα των Ουκρανών φίλων μας που, κάθε ώρα από τότε, πολέμησαν ηρωικά για τη χώρα τους.

«Είμαι περήφανος που το Ηνωμένο Βασίλειο στάθηκε ώμο με ώμο με την Ουκρανία σε αυτή τη φρικτή σύγκρουση.  Καθώς στέκομαι με γενναίους Ουκρανούς στρατιώτες έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα, οι σκέψεις μου θα είναι με όλους εκείνους που έχουν κάνει την απόλυτη θυσία για να υπερασπιστούν την ελευθερία και να επιστρέψουν την ειρήνη στην Ευρώπη», θα πει ο Ρίσι Σούνακ.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο κ. Σούνακ στην εικονική συνάντηση της G7 θα πει στους συμμάχους ότι «νιώθει ταπεινός μπροστά στη γενναιότητα της Ουκρανίας και την ηγεσία του Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι και είναι περήφανος για την ενωμένη απάντηση από τους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου της G7».

Απευθυνόμενος στους εταίρους του της G7 αναμένεται να πει:

«Για να κερδίσει η Ουκρανία αυτόν τον πόλεμο – και να επιταχύνει εκείνη την ημέρα – πρέπει να αποκτήσει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.  Αυτό θα χρειαστεί για να αλλάξει η νοοτροπία του Πούτιν.  Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας τώρα.  Αντί για μια σταδιακή προσέγγιση, πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα στο πυροβολικό, τα τεθωρακισμένα και την αεράμυνα.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες για την Ουκρανία, αλλά και για τη Ρωσία.  Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να υποστηρίξουμε το σχέδιο της Ουκρανίας να επανοπλιστεί, να ανασυνταχθεί και να προωθηθεί».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για να καλέσει τις χώρες να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία ώστε να βοηθήσουν τη χώρα «να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη με τους δικούς της όρους τους».

Ο Τζέιμς Κλέβερλι αναμένεται να εκθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας πώς η συνεχιζόμενη στόχευση από τη Ρωσία της μη στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας, και βασικών γεωργικών τοποθεσιών, έχει επιδεινώσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και έχει βλάψει τους πιο ευάλωτους.

Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος