Σουηδία: Η τουρκική «οργή» δεν αλλάζει το μνημόνιο περί ένταξης στο ΝΑΤΟ

«Η θρησκεία δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας» που υπογράφηκε με την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ αντιδρώντας στην επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέτει εμπόδια στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία όπως είπε, εφαρμόζει το μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία ώστε η Άγκυρα να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας μαζί με την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν θεωρεί ότι οι συμβιβασμοί για την ελευθερία της έκφρασης είναι μέρος του μνημονίου.

Αλυσιδωτές διαδηλώσεις στη Σουηδία κατά της Τουρκίας και κατά του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και το κάψιμο του Κορανίου από έναν ακροδεξιό Δανοσουηδό πολιτικό στη σουηδική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα, οδήγησαν την Άγκυρα να παγώσει τις συνομιλίες για τη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά το μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο χώρες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Ο Ερντογάν έχει θέσει τώρα την προοπτική να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία, αλλά όχι και της Σουηδίας.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κατανοεί την τουρκική οργή για τα περιστατικά, τα οποία αν και νόμιμα, ήταν «ασεβή». Πρόσθεσε ότι είναι πλέον απαραίτητο όλες οι πλευρές να ηρεμήσουν και ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχιστούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος