Τα αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται, οι εισβολές σε σπίτια, οι λεηλασίες, οι κλοπές κυριαρχούν στο Σουδάν, όπου οι μάχες μαίνονται και οι άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν με κάθε τρόπο από τη χώρα.
Μάλιστα το πλοίο με τους 1.687 αμάχους, που εγκατέλειψαν το Σουδάν για να καταφέρουν να σωθούν από τις μάχες, έφθασε σήμερα (26.04.2023) στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Παράλληλα, μπορεί οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν να συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για 72 ώρες, ωστόσο ο ΟΗΕ τονίζει πως κάτι τέτοιο «δεν τηρείται».
Το σύνολο των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν με πλοίο, είχε υπηκόους 50 και πλέον χωρών. Δέκα ημέρες αφότου ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ο ΟΗΕ έκανε λόγο χθες για τουλάχιστον 459 νεκρούς και πάνω από 4.000 τραυματίες, με τα στοιχεία που έρχονται στο φως να φανερώνουν πως ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.
OHE: Καμία ένδειξη σοβαρής διαπραγμάτευσης
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη με μεσολάβηση των ΗΠΑ «μοιάζει να τηρείται σε κάποιες περιοχές μέχρι στιγμής», όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι οι αντίπαλες πλευρές –οι ένοπλες δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ)– είναι διατεθειμένες «να διαπραγματευθούν σοβαρά». Αυτό αφήνει να εννοηθεί πως οι ηγεσίες και των δυο «νομίζουν πως είναι εφικτή η εξασφάλιση στρατιωτικής νίκης επί της αντίπαλης», τόνισε χθες Τρίτη το βράδυ απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για το Σουδάν, ο Φόλκερ Πέρτες.
Η χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων με υπέδαφος πλούσιο σε χρυσό και πετρέλαιο παραμένει μια από τις φτωχότερες στην υφήλιο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον 460 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.100 και πλέον έχουν τραυματιστεί αφότου ξέσπασαν οι μάχες.
Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς. Πρόκειται για «λαθεμένο υπολογισμό», πρόσθεσε ο Γερμανός διπλωμάτης, ειδικός επιτετραμμένος από το 2021.
Αεροπορικές επιδρομές και ομοβροντίες συστοιχιών του πυροβολικού συνέχισαν να καταγράφονται ιδίως στις πόλεις Μπαχρί και Ομντουρμάν.
Καθώς τα αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται, υπάρχουν πολλές πληροφορίες για εισβολές σε σπίτια, λεηλασίες και κλοπές, ιδίως οχημάτων.
«Έχουμε λάβει επίσης πολύ ανησυχητικές πληροφορίες για σεξουαλικές επιθέσεις», σύμφωνα με τον Φόλκερ Πέρτες.
Οι υπηρεσίες υγείας αντιμετώπιζαν ήδη τεράστια πίεση και, σαν να μην έφτανε αυτό, αποθήκη με ιατροφαρμακευτικό υλικό του Ερυθρού Σταυρού λεηλατήθηκε, ανέφερε ο αντιπρόσωπος της διεθνούς ομοσπονδίας εθνικών συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στο Σουδάν, ο Φαρίντ Αϊγουάρ. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ανεφοδιασμός των δομών υγείας – που ήδη αντιμετώπιζαν φοβερές ελλείψεις – γίνεται ακόμη πιο δύσκολος.
Που βρίσκεται ο Όμαρ ελ Μπασίρ
Ο Όμαρ ελ Μπασίρ είχε μεταφερθεί από τη φυλακή Κομπέρ σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη σουδανική πρωτεύουσα, πριν ξεσπάσουν σφοδρές μάχες στο Σουδάν, στις 15 Απριλίου, δήλωσαν δύο πηγές του νοσοκομείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η τοποθεσία του Μπασίρ τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν ο Άχμεντ Χαρούν, πρώην υφυπουργός αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις επί του καθεστώτος του Όμαρ ελ Μπασίρ, καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ, γνωστοποίησε ότι ο ίδιος και άλλοι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι βγήκαν από τη φυλακή Κομπέρ και θα φροντίσουν οι ίδιοι την ασφάλειά τους, με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από τον σουδανικό τηλεοπτικό σταθμό Tayba χθες Τρίτη
Παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι ο Αλ Μπασίρ και ο αναπληρωτής του βρίσκονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Χαρτούμ, πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι είναι μεταξύ των δραπετών από τη φυλακή Κόμπερ.
Πηγές ιδιωτικής ασφάλειας αποκάλυψαν στο Al-Arabiya νέες λεπτομέρειες σχετικά με την αναχώρηση του έκπτωτου Σουδανού προέδρου Omar Al-Bashir και του αναπληρωτή του, Bakri Hassan Saleh, και των ηγετών του καθεστώτος του στη φυλακή Κομπέρ υψίστης ασφαλείας.
Ακόμη, ανέφεραν στο Al-Arabiya ότι οι Nafie Ali Nafie, Ali Othman Taha, Awad al-Jaz και Ibrahim al-Senussi είναι μεταξύ των ηγετών του καθεστώτος Μπασίρ που εγκατέλειψαν τη φυλακή.
Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συνεχίζονται
Την ίδια ώρα, ξένες χώρες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων και διπλωματών τους.
Αεροσκάφος με 104 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αϊντχόφεν, στη νότια Ολλανδία, ανακοίνωσε αργά χθες Τρίτη το βράδυ το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αρχικά οι άνθρωποι αυτοί είχαν μεταφερθεί στην Ιορδανία, όπου μπόρεσαν να επιβιβαστούν στην πτήση για την Ολλανδία.
Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας εξέφρασε ικανοποίηση διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πλέον «ασφαλείς στην Ολλανδία» αφού βίωσαν «πολύ δύσκολη περίοδο στο Σουδάν».
Μεταξύ των 104 είναι Ολλανδοί και πολίτες άλλων κρατών, ανέφερε το ολλανδικό ΥΠΕΞ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Συνολικά πάνω από εκατό ολλανδοί υπήκοοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν, οι μισοί με ολλανδικές πτήσεις. Ενώ 70 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων απομακρύνθηκαν επίσης με ολλανδικές πτήσεις, κατά τον κ. Χούξτρα.
Ακόμη, η Bundeswehr απομάκρυνε αεροπορικώς άλλους 120 ανθρώπους από το Σουδάν στην Ιορδανία, από την οποία πρόκειται να μεταφερθούν στη Γερμανία, ενημέρωσε η διοίκηση επιχειρήσεων των γερμανικών ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων μέσω Twitter χθες Τρίτη το βράδυ.
Η γερμανική πολεμική αεροπορία απομάκρυνε 600 και πλέον ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες από την αφρικανική χώρα όπου ξέσπασαν πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) την 15η Απριλίου, με φόντο σειρά άλλων επιχειρήσεων για τη μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ξένων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος