Σουδάν: Σε ισχύ η εκεχειρία 72 ωρών μεταξύ στρατού και ανταρτών – Συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών

Στο Σουδάν, σε ισχύ τέθηκε κατάπαυση του πυρός 72 ωρών στο Σουδάν, έπειτα 10 και πλέον ημέρες αιματηρών εχθροπραξιών, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 400 ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες, αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν επίσης αργά το βράδυ της Δευτέρας (24/4) πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης

Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες χώρες έχουν αποσύρει τους πολίτες τους που παραμένουν στη χώρα. Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε την «αδράνεια» της συριακής κυβέρνησης να απομακρύνει τους υπηκόους της που απειλούνται από τη σύγκρουση στο Σουδάν, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται περισσότεροι από 90.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από τη Συρία.

Ένα μέλος της αιγυπτιακής πρεσβείας στο Χαρτούμ σκοτώθηκε καθ’ οδόν για να δώσει συνέχεια στην εκκένωση των κατοίκων της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, οι διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη καταφέρει να αποσύρουν τα δύο τρίτα των υπηκόων που βρίσκονταν στο Σουδάν, 1.000 από τους 1.500 που βρίσκονταν στη χώρα όταν ξέσπασε η σύγκρουση.

Η Γαλλία πραγματοποιεί επίσης επιχείρηση εκκένωσης και έχει δημιουργήσει μια βάση στο Τζιμπουτί για να φιλοξενήσει όλους τους εκτοπισμένους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα εγκαταλείψουν το Σουδάν.

Στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι από το Σουδάν

Προσγειώθηκε το πρωί της Τρίτης (25/4) στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας – χειρουργημένος στα πόδια.

Την αποστολή υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Καστανιώτης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σε εξέλιξη είναι και δεύτερη επιχείρηση επαναπανατρισμού διασωληνωμένου τραυματία.

Βάνα Κουτρουλού, Αθανάσιος Ρούντος | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος